Secretarul General al NATO a anunţat despre pericolele care vin Rusia şi Belarus. Stoltenberg a menţionat şi despre Republica Moldova

0 146

Secretarul General al alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO este pregătită să-și apere aliații împotriva oricăror amenințări din partea Belarusului și Rusiei. Stoltenberg a declarat pentru Welt Am Sonntag că în trecut Rusia a încălcat deja integritatea teritorială a unor țări, inclusiv a Moldovei. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că NATO dorește doar să interfereze în cooperarea dintre Rusia și Belarus și se amestecă în afacerile interne ale celor două țări.

Potrivit lui Stoltenberg, Belarus devine din ce în ce mai „dependentă” de Rusia. În același timp, Stoltenberg a menționat că Rusia a „încălcat în trecut integritatea teritorială” a unor țări din fosta Uniune Sovietică.

„Aliații sunt foarte îngrijorați de cooperarea mai strânsă dintre Moscova și Minsk în ultimele luni. În trecut, după știm, Rusia a încălcat integritatea teritorială a unor state precum Ucraina, Georgia și Moldova,a declarat Stoltenberg.

Stoltenberg: Rusia și Belarus sunt amenințări de destabilizare pe flancul estic al alianței

„NATO este o alianță defensivă. Nu vreau să vorbesc prea mult. Dar suntem vigilenți și urmărim îndeaproape ceea ce se întâmplă în Belarus. Într-o situație de urgență, suntem, desigur, pregătiți să protejăm orice aliat de orice fel de amenințări emanate de Minsk și Moscova”, a declarat Stoltenberg.

El a subliniat că situația din Belarus va fi discutată la summitul NATO de la Bruxelles, care va avea loc pe 14 iunie, la care vor participa președintele american Joe Biden, precum și cancelarul german Angela Merkel.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că NATO încearcă să împiedice cooperarea Rusiei cu Belarusul, deoarece aceasta nu face parte din planurile alianței.

„Cooperarea eficientă şi normală dintre cele două țări nu face parte din planurile NATO. Este necesar să intervenim constant în afacerile interne ale unei țări, apoi în cealaltă, apoi, în același timp, în ambele, doar pentru a preveni cursul firesc al cooperării reciproc avantajoase . . . În ceea ce privește disponibilitatea de a „proteja fiecare membru al Alianței de amenințarile care vin  de la Moscova și Minsk”, aș dori, conform tradiției, să doresc NATO și Secretarului Său General sănătate, care este direct legată de depășirea fobiilor vechi și de eliminarea maniei persecuției”, a scris Zaharova

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata