Șeful armatei britanice avertizează cetățenii să se pregătească pentru un război masiv cu Rusia

0 117

Șeful armatei britanice, generalul Sir Patrick Sanders, i-a avertizat pe cetățenii Regatului Unit să fie pregătiți pentru un război de amploarea marilor conflicte din secolul XX – și că s-ar putea să fie ei înșiși nevoiți să se mobilizeze. Acesta a comparat situația din Ucraina cu crizele din 1914 și 1937 și insistă că doar „armatele cetățenilor” vor putea învinge atacul care se apropie asupra modului de viață al Occidentului, notează euronews.com. 

Luând cuvântul la expoziția internațională de vehicule blindate de la Londra, generalul Sir Patrick Sanders a declarat că invazia rusă din Ucraina este un semn al lucrurilor care vor urma, avertizând că lecțiile războaielor anterioare trebuie amintite înainte de a fi prea târziu.

„Predecesorii noștri nu au reușit să perceapă implicațiile așa-numitei Crize din iulie 1914 și s-au trezit în unul dintre cele mai groaznice războaie”, a spus el. „Nu ne putem permite să facem aceeași greșeală astăzi. Ucraina contează cu adevărat”.

În mod esențial, generalul Sanders a insistat asupra faptului că nu trebuie subestimată amploarea potențială a conflictului în anii următori.

„Acest război nu se referă doar la solul negru din Donbas, nici la restabilirea unui imperiu rusesc, ci la înfrângerea sistemului și a modului nostru de viață din punct de vedere politic, psihologic și simbolic. Felul în care vom reacționa ca generație de dinaintea războiului va răsuna în istorie. Curajul ucrainean câștigă timp, deocamdată”, a mai spus acesta.

De asemenea, generalul a cerut o dublare a efectivelor armatei britanice. Armata britanică, în general, intenționează să inverseze o criză de recrutare pe termen lung care i-a redus numărul de militari, chiar dacă forțele britanice participă la diverse misiuni în străinătate.

Cu toate acestea, el a mai spus că, deși mobilizarea tradițională este importantă, cetățenii britanici obișnuiți trebuie să fie pregătiți – dacă nu pentru o recrutare completă, pentru un nivel de mobilizare civică care nu a mai fost văzut în Europa de Vest din 1945 încoace.

Ca răspuns la discursul său, guvernul a insistat asupra faptului că nu se pune problema unei convocări militare complete.

Purtătorul de cuvânt al premierului Rishi Sunak, Max Blain, a declarat că guvernul „nu are nicio intenție” de a introduce recrutarea.

„Armata britanică are o tradiție mândră de a fi o forță voluntară. Nu există planuri de a schimba acest lucru”, a declarat el.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata