Șeful Delegației UE critică propunerea lui Dodon de a lua din rezervele valutare: un atac la independența BNM

0 122

Șeful Delegației UE la Chișinău Peter Michalko, critică propunerea liderului PSRM, Igor Dodon de a lua din rezervele valutare BNM „pentru a ajuta cetățenii pe timp de pandemie”. Potrivit diplomatului european, este vorba despre un atentat la independența Băncii Naționale a Moldovei. Mai mult, oficialul a criticat decizia Parlamentului de a abroga repetat așa zisă lege a miliardului, fapt ce ar pune în pericol relația Republicii Moldova cu instituțiile financiare internaționale.

Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, califică drept populistă decizia Parlamentului de a abroga repetat legea miliardului, declarată anterior neconstituțională de către Curtea Constituțională. Diplomatul european spune că această acțiune pune în pericol credibilitatea Republicii Moldova în fața Fondului Monetar Internațional și a altor instituții financiare internaționale.

„Pentru UE este foarte important, în programele noastre de finanțare, să știm care este relația țării respective cu FMI. Este vorba despre unele standarde persistente în lumea instituțiilor financiare. Dacă aceste standarde nu sunt respectate, este mai greu pentru țările respective să aibă acces la finanțare. În decembrie 2020, am văzut că au fost aprobate niște legi, și abrogarea legii miliardului e doar una dintre ele, legi care sunt împotriva acestor standarde. Acele legi erau, de fapt, angajamentele asumate anterior de Republica Moldova, angajamente pe care Chișinăul nu le-a respectat ”, a spus Peter Michalko la emisiuniea ”Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Oficialul nu vede cu ochi buni nici propunerea liderului PSRM, Igor Dodon, de a lua din rezervele valutare BNM cel puțin 10 miliarde de lei „pentru a ajuta cetățenii afectați ce criză”.

„Ar fi un atac la independența BNM. Este o idee populistă care nu ar aduce soluții, ci ar duce mai degrabă la repetarea problemelor din trecut. Pe de altă parte, este disponibilă finanțarea din exterior, când vor fi îndeplinite condițiile pentru următoarea tranșă din partea UE, ea va fi acordată Republicii Moldova. Și în programul cu FMI a fost perspectivă de progres care nu s-a realizat. Republica Moldova ar trebui să folosească aceste surse de finanțare, care nu doar că nu aduc daune, dar chiar pot ajuta economia și oamenii”, a spus Peter Michalko.

Ambasadorul UE la Chișinău a mai menționat că pentru a reuși contractarea asistenței financiare din exterior este necesară învestirea unui Guvern credibil și stabil care să-și onoreze angajamentele asumate anterior de Republica Moldova.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata