Șeful diplomației turce, așteptat joi la Moscova: Chestiuni delicate pe agenda întrevederii cu Lavrov

0 50

Șeful diplomației turce, Hakan Fidan, va fi primit joi la Moscova de omologul său rus Serghei Lavrov, a anunţat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, în timp ce o întrevedere între preşedinţii Turciei şi Rusiei este aşteptată să aibă loc în curând, relatează AFP.

„Din 31 august până pe 1 septembrie, ministrul Afacerilor Externe al Turciei va efectua o vizită de lucru la Moscova, pentru a discuta asupra unui larg evantai de probleme” cu ministrul de Externe Serghei Lavrov, a anunţat Zaharova într-o conferinţă de presă.

Această vizită intervine la şase zile după o deplasare a lui Hakan Fidan la Kiev, unde ministrul turc a discutat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Situaţia din Ucraina se va afla în centrul discuţiilor, la fel ca „Siria, Libia şi Caucaz”, a dezvăluit Zaharova.

Turcia încearcă să joace un rol de mediator în războiul din Ucraina. Sub egida ei și a ONU, Kievul şi Moscova au convenit asupra unui acord care i-a permis Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră. Însă Moscova s-a retras din acest acord la 17 iulie, spre dezaprobarea Turciei, care încearcă de atunci să readucă părţile implicate în jurul mesei în speranţa unor negocieri de pace mai ample, notează AFP, potrivit Agerpres.

Ankara a anunţat luni că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se va deplasa „în curând” la Soci, în Rusia, pentru a discuta cu Vladimir Putin despre reluarea acestui acord.

Potrivit Mariei Zaharova, Lavrov şi Fidan „vor analiza” de asemenea „starea cooperării bilaterale ruso-turce, în special în cadrul punerii în aplicare a unor proiecte strategice în sectorul energetic”.

La propunerea lui Putin, cele două ţări caută să creeze un nou „hub gazier” care să permită livrarea de gaze rusești ocolind gazoductele ce trec prin Ucraina şi prin Marea Baltică.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata