Șeful Sputnik Moldova, expulzat. A fost declarat persoană indezirabilă

0 53

Șeful Sputnik Moldova, Vitali Denisov, a fost expulzat de la Chișinău după ce autoritățile l-au declarat persoană indezirabilă pe o perioadă de până la zece ani pentru implicarea sa în treburile interne ale țării. Guvernul Recean a transmis că instituția din care făcea parte Vitali Denisov era implicată în acțiuni de propagandă și dezinformare.

,,Autoritățile au toleranță zero împotriva știrilor false! Instituția din care făcea parte cetățeanul respectiv se ocupa constant cu atacuri informaționale, minciună, propagandă și dezinformare. Mesajul nostru este unul clar: Vom continua să protejăm interesele cetățenilor noștri. Depinde de noi, întreaga societate, indiferent de ideologia politică sau limba vorbită să nu permitem să ne dezbine și să ne slăbească țara”, au declarat reprezentanții Executivului moldovean.

 

Miercuri dimineața, Vitali Denisov a fost expulzat, iar în timp ce era escortat de autoritățile moldovene către Aeroportul Internațional Chișinău acesta a oferit detalii presei ruse, reclamând faptul că nu a fost lăsat să-și ia lucrurile și animalele de companie.

,,Nu m-au lăsat să-mi împachetez lucrurile, să-mi iau animalele de companie și așa mai departe. Au emis un ordin de restricție pentru zece ani cu privire la intrarea în Republica Moldova”, a declarat acesta angajaților Ria Novosti, agenția de propagandă a Kremlinului.

Potrivit responsabililor Ministerului Afacerilor Interne (MAI ), bărbatul în vârstă de 56 de ani din Rusia a fost trimis la Moscova în urma actului emis de Inspectoratul General pentru Migrație. Kremlinul, prin vocea Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a reacționat rapid, calificând acțiunea Chișinăului drept o încălcare a principiilor democrației.

,,Nu este o acțiune unică, ci o verigă din lanțul atitudinii inadecvate actualelor autorități moldovenești față de principiile democrației. Ei, pur și simplu, nu înțeleg ce înseamnă asta, libertatea de exprimare, drepturile și libertățile jurnaliștilor. Da, ei au învățat să scrie și să vorbească despre aceste principii, dar nu pot să opereze cu ele. Vreau să vă amintesc despre închidere posturilor rusești, reținerea sau interdicția de intrare aplicată pentru politologi, observatori, experți, care tot au legături cu mass-media. Aceste acțiuni reprezintă o epurare a spațiului informațional”, a afirmat Maria Zaharova, acuzând-o pe președinta Maia Sandu că dorește distrugerea statalității și a suveranității țării.

 

Sputnik Moldova este un portal prorus, site-ul fiind blocat de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova încă din 26 februarie 2022, pentru că susţinea războiul început de Rusia în Ucraina. După o scurtă perioadă, au apărut însă patru derivate ale portalului. Toate clonele Sputnik au fost blocate de SIS în luna martie. Precizăm că, Uniunea Europeană a interzis operațiunile Sputnik și ale companiei-mamă „Rossia Segodnia” din martie 2022.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata