Serebrian, numulțumit că Tiraspolul vorbește tot mai des despre indipendența regiunii

0 105

După întrevederea cu ambasadorul Ucrainei în Moldova, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian s-a întâlnit pe 18 iulie și cu reprezentantului special al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană Vitalii Treapițîn. Serebrian a declarat, că la moment formatul 5+2 este înghețat din cauza războiului din Ucraina și s-a arătat indignat de declarațiile negociatorului șef din partea Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, privind „independența” regiunii.

Totuși, faptul că nicio întâlnire în formatul 5+2 nu a existat de la sfârșitul anului 2019 semnalează și existența unor probleme structurale mai profunde, care trebuie abordate”, se menționează în sursa citată.

A fost accentuat faptul, că negociatorul șef din partea Tiraspolului, în declarațiile sale publice, vorbește tot mai des despre „independența” regiunii transnistrene, acest scop încălcând în mod evident declarațiile participanților formatului 5+2.

Totodată, multe declarații ale unor jurnaliști și persoane publice de la Moscova conțin mesaje îngrijorătoare, chiar amenințătoare”, se menționează în comunicat.

S-a atras atenția asupra excluderii potențialelor provocări care ar periclita buna funcționare a școlilor cu predare în limba română din raioanele de est ale țării și accesul fermierilor la terenurile agricole din raionul Dubăsari.

Reprezentantul Special a fost de acord cu existența provocărilor aferente accesului la terenurile agricole, școlilor predare în limba română și, în general, obstacolele în calea liberei circulații pe Nistru”, potrivit sursei menționate.

Vicepremierul Serebrian a atras atenția și asupra condițiilor inumane în care sunt deținuți mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova în penitenciarele din raionale de est ele țării, fiind evocat în mod particular cazul lui Adrian Glijin. S-a reiterat faptul, că există o nevoie stringentă de a aborda în cadrul negocierilor deteriorarea evidentă a respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Oleg Serebrian a avut astăzi și o întrevedere cu ambasadorul ucrainean Marko Șevcenko și tot azi va pleca într-o vizită oficială la Bruxelles, unde se va întâlni cu Josep Borell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate / Vicepreședintele Comisiei Europene și alți oficiali.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata