Serghei Lavrov: Rusia nu are ambiţii de superputere şi nu suferă de mesianismul occidental

0 128

Rusia nu are ambiţii de superputere şi nu suferă de mesianismul Occidentului, care are probleme în a-şi promova iniţiativele pe „platformele universale internaţionale”, a declarat miercuri ministrul afacerilor externe rus Serghei Lavrov, la forumul „Lecturile lui Primakov” care se desfăşoară la Sankt-Petersburg, informează TASS.

„Noi nu avem ambiţii de superputere, indiferent dacă cineva încearcă să se convingă pe sine şi pe alţii de contrariul. Nu suferim nici de fervoarea mesianică cu care colegii noştri occidentali încearcă să-şi propage pe întreaga planetă valoroasa agendă democratică. Şi nouă ne este clar demult că modelele de dezvoltare impuse din afară nu duc la nimic bun. Uitaţi-vă la Orientul Mijlociu, Nordul Africii, Libia, Yemen, la Afganistan”, a subliniat Lavrov.

Lavrov a apreciat că occidentalii, în primul rând SUA şi UE, vor să-şi promoveze concepţiile ocolind organizaţiile universale internaţionale, inclusiv ONU. „Însă nouă ne e clar că este mult mai greu să-ţi promovezi iniţiativele, să ajungi la un acord în format universal, acolo unde nu există doar ‘membri ascultători’ ai clubului occidental, ci există Rusia, China, India, Brazilia, ţările africane”, a spus el.

Şeful diplomaţiei ruse a anunţat că partea rusă intenţionează să discute despre problemele securităţii cibernetice în timpul summitului cu SUA ce va avea loc la Geneva. „Aici (în probleme de securitate cibernetică) Rusia are suficientă bunăvoinţă. Încă din 2016, când fosta administraţie (a SUA) a lui Barack Obama a început să ne acuze că ne amestecăm în alegerile lor, noi am propus de zeci de ori să luăm loc la masa negocierilor – una profesionistă, bazată pe încredere – pentru a prezenta fapte concrete, îngrijorări care există şi de o parte, şi de alta. (Am primit un) Refuz categoric. Acum, sper că vom discuta despre aceasta şi vom afla în ce măsură administraţia Biden este deschisă unei activităţi cinstite în această direcţie”, a spus Lavrov.

Nu în ultimul rând, ministrul de externe rus şi-a exprimat speranţa că, în pregătirile pentru viitorul summit Rusia-SUA, partea americană „va analiza greşelile din anii trecuţi”. „Cei care se ocupă de Federaţia Rusă, sper că vor analiza acţiunile, interesele şi poziţiile Rusiei, liniile noastre roşii la urma urmei, vor lucra asupra greşelilor din anii trecuţi şi vor renunţa la purtarea unui dialog exclusiv de pe poziţii de pretenţii la hegemonie în treburile mondiale”, a mai declarat Lavrov.

Preşedintele american Joe Biden se deplasează miercuri în Europa, unde va participa la summiturile anuale ale G7 şi NATO şi se va întâlni la 16 iunie, la Geneva, cu Putin, într-o perioadă de puternice tensiuni între cele două puteri rivale.

Washingtonul a sancţionat Moscova pentru o serie de motive: acuzaţii de ingerinţă în alegeri, piraterie informatică, spionaj, reprimarea principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, ameninţarea militară la adresa Ucrainei, anexarea provinciei ucrainene Crimeea. Iar Rusia a răspuns prin numeroase contramăsuri, iar de câteva săptămâni cele două puteri nu mai au ambasadori în cele două capitale. În plus, Moscova acuză NATO că şi-a intensificat activitatea militară la frontierele ruse, prin desfăşurarea de trupe şi de exerciţii militare.

Sursa: https://www.agerpres.ro

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata