Serviciile de informații din Estonia: ”Rusia se pregătește pentru o confruntare militară cu Occidentul”. Când s-ar produce ciocnirea

0 111

Rusia se pregăteşte pentru o confruntare militară cu Occidentul în următorul deceniu, dar ar putea fi descurajată printr-o consolidare a forţelor armate a aliaţilor, a declarat marţi serviciul de informaţii externe al Estoniei.

”Rusia a ales o cale care este de confruntare pe termen lung şi Kremlinul anticipează probabil un posibil conflict cu NATO în următorul deceniu sau cam aşa ceva”, a declarat Kaupo Rosin, șeful serviciului de informații la publicarea raportului despre ameninţările la adresa securităţii naţionale a Estoniei.

Un atac militar din partea Rusiei este „foarte puţin probabil” pe termen scurt, a spus el, în parte pentru că Rusia trebuie să menţină trupe în Ucraina, şi ar rămâne puţin probabil dacă acumularea de forţe ruseşti ar fi egalată în Europa. „Dacă nu suntem pregătiţi, probabilitatea (unui atac militar rusesc) ar fi mult mai mare”, a adăugat Rosin.

Estonia şi celelalte state baltice şi-au majorat cheltuielile militare la peste 2% din PIB după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar aliaţii NATO şi-au sporit prezenţa în aceste ţări.

Un număr tot mai mare de oficiali occidentali avertizează cu privire la o ameninţare militară din partea Rusiei la adresa ţărilor de pe flancul estic al NATO, cerând Europei să se pregătească prin consolidarea forţelor armate.

Germania plănuieşte să aibă 4.800 de soldaţi pregătiţi de luptă în regiune până în 2027, în prima sa desfăşurare externă permanentă de la cel de-al Doilea Război Mondial, iar Rosin a declarat că NATO şi aliaţii săi se îndreaptă în direcţia corectă pentru a contracara ameninţarea rusă.

Pe de altă parte, Rosin nu se aşteaptă la un progres al Rusiei în Ucraina înainte de alegerile prezidenţiale din martie, deoarece ar trebui să mobilizeze mult mai multe trupe pentru a atinge acest obiectiv.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata