Și-au săpat propria groapă! Nici cu Sputnik V, nici cu un alt vaccin! Rușii refuză să se vaccineze pe fundalul propagandei presei pro-Kremlin

0 8

Presa finanțată de către autoritățile de la Kremlin continuă să promoveze faptul că rușii nu ar trebui să se vaccinez cu ser anti covid produse de către alte state, decât Rusia. Presa în limba engleză din Rusia, cum ar fi Fundația pentru cultură strategică și One World Think Tank, au publicat articole care sugerează că vaccinurile sunt o campanie sub acoperire pentru „depopulare” sau care descriu politicile occidentale privind vaccinul drept „agresiune hibridă” față de Rusia.

Începând cu vara trecută, când președintele Rusiei a declarat cu mândrie că țara a reușit să creeze primul vaccin eficient și sigur din lume, comercializarea a devenit o prioritate națională pentru statul rus. Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a devenit cea mai mare agenție de publicitate din lume. O căutare pe Google a termenului „Sputnik V” produce peste 3.000 de accesări de pe site-ul rus al MAE, iar purtătorul de cuvânt al ministerului, Maria Zakharova, vinde vaccinul practic la toate sesiunile sale săptămânale.

Nu cumpărați ce vinde Kremlinul

Oficialii statului rus și presa pro-Kremlin au încercat în mod constant să descrie bătălia Rusiei împotriva pandemiei drept un model pentru lume, iar vaccinul lor este superior oricărui produs de Occident. Oficialii ruși au făcut chiar acuzații nefondate împotriva UE pentru că au împiedicat în mod deliberat comercializarea punctelor de lucru controlate de Sputnik V. Kremlinul a evidențiat în mod repetat pericolele vaccinurilor străine. Acum, realitatea prinde din urmă propaganda. În vaccinurile străine populația nu are încredere, iar ceea ce vinde Kremlinul, poporul rus nu cumpără. În septembrie 2020, un sondaj realizat de Centrul Levada independent a arătat o puternică neîncredere în vaccinul Sputnik V în rândul rușilor.

Până în prezent, puțin peste 10% din populația Rusiei este complet vaccinată, potrivit statisticilor de la Universitatea Johns Hopkins. Media pentru UE este de aproape 30%.

Radiodifuzorii statului rus au atacat acerb vaccinurile străine, speriind publicul cu efecte secundare letale. Acum, presa controlată de Kremlin dă vina pe Occident pentru că au provocat lansarea lentă a vaccinurilor în Rusia. Autoritățile ruse au ezitat să abordeze problema ezitării vaccinului. Președintele Rusiei a declarat că vaccinarea trebuie să fie voluntară:

În opinia mea, introducerea vaccinării obligatorii nu este utilă. Cetățenii trebuie să se înțeleagă că s-ar putea confrunta cu pericole grave și chiar letale fără vaccin, a declarat Putin. 

La începutul lunii iunie, președintele parlamentului rus Vyacheslav Volodin a sugerat introducerea în legislație ca vaccinarea obligatorie să fie declarată ilegală în Rusia.

În primul rând, trebuie să asigurăm vaccin gratuit împotriva coronavirusului și să le facem accesibile. În al doilea rând, trebuie să asigurăm drepturile cetățenilor de a fi vaccinați voluntar.

Tăcerea statisticilor

Acum, circumstanțele s-au schimbat dramatic. De la începutul lunii iunie, Rusia a cunoscut o creștere a numărului de cazuri de COVID-19.

Situația pare a fi gravă în marile orașe. Autoritățile din Sankt Petersburg, unul dintre orașele gazdă ale Campionatului European de fotbal aflat în desfășurare, au încetat să mai publice date despre pandemie la începutul lunii iunie.

Orașul și regiunea Moscovei, cu aproximativ 20 de milioane de locuitori, au decis acum să nu ia în considerare instrucțiunile de la Kremlin, făcând vaccinările obligatorii pentru angajații din mai multe sectoare. Companiile și persoanele care nu respectă vor fi amendate.

Ministerul Sănătății din Rusia recomandă cetățenilor să aibă o a treia doză de Sputnik V. În mai multe cazuri, nivelurile de anticorpi ale persoanelor vaccinate devreme au scăzut până la niveluri insuficiente. Printre aceștia – redactorul-șef al RT și Sputnik, Margarita Simonyan.

Am fost revaccinată. Am primit primele două doze în septembrie. Nivel ridicat de anticorpi, am o viață activă, emisiuni, călătorii, forumuri, conferințe, nunți, întâlnirea zilnică cu oameni noi. Nu am nimic. Nu eram bolnavă. Recent, mi-am verificat anticorpii: nivelul lor scăzuse brusc. Așa că m-am dus și am m-am vaccinat pentru a treia oară.

În timp ce Simonyan este revaccinată cu Sputnik V, iar autoritățile ruse intensifică restricțiile și fac vaccinul obligatoriu, presa gestionată de Simonyan, RT, continuă să execute comenzi de propaganda:

Aceasta este o greșeală. Argumentul științific pentru întârzierea restricțiilor este dubios și există, de asemenea, un argument economic puternic pentru contor. Așadar, hai Boris, fii mai îndrăzneț decât blând, dă-ne înapoi libertatea și lasă-ne viețile să revină la normal pentru că am suferit suficient de mult.

Astfel, de mai bine de un an de zile și nu doar, presa rusă bate aceleași cărări ale propagandei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata