„Și prognoza meteo contribuie la propaganda lui Putin”. Cum arată o zi la televiziunile de stat din Rusia, în vremea războiului

375

O scriitoare americană născută în Rusia a urmărit cu atenție programele televiziunilor de stat de la Moscova. De la știrile despre protestele fermierilor români nemulțumiți de importul de cereale ucrainene până la talkshow-urile ce pictează războiul din Ucraina în culori apocaliptice și chiar banala prognoză meteo, toate contribuie cu ceva la mecanismul de propagandă al Kremlinului, spune ea într-o analiză publicată de revista Foreign Policy.

În fiecare zi, 82 de milioane de ruși se conectează la o rețea vastă de canale TV controlate de stat, care le oferă o viziune uniformă asupra lumii: un loc ostil și înfricoșător, în care Rusia duce o luptă dreaptă împotriva forțelor răului, scrie Anastasia Edel, o scriitoare americană născută în Rusia, expertă în istorie socială, profesoară la Universitatea Berkeley din California.

Putin nu a inventat propaganda în Rusia, scrie ea, iar dovadă stau mecanismele de control folosite de regimul fostei URSS. Prăbușirea statului totalitar a arătat acest lucru și a dezvăluit fantezia creată. Dar mecanismele de manipulare din epoca sovietică – și înclinația rușilor de a se lăsa păcăliți – sunt și mai puternice astăzi, consideră scriitoarea, care observă că sprijinul public pentru Putin și pentru războiul său împotriva Ucrainei rămâne ridicat, cel puțin parțial datorită consensului fabricat de programele de televiziune pro-Kremlin.

În acest moment, televiziunea, și nu internetul, rămâne mediul de știri dominant în Rusia, spune Edel. Iar rusul mediu consumă în jur de patru ore de televiziune pe zi. În termeni absoluți, aceste cifre nu sunt unice: americanii se uită mai mult.

Ceea ce este unic, chiar și față de perioada sovietică, este că fiecare canal și fiecare program, de la emisiunile de știri la concursurile muzicale, transmit discursul Kremlinului, 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, subliniază autoarea.

„Chiar și prognoza meteo contribuie la propagandă”

Agenda zilei este stabilită de buletinul de știri de la ora 5 dimineața. Într-o dimineață de vineri din aprilie, principala știre pe Pervîi Kanal, cel mai vechi și mai influent canal TV din Federația Rusă, este „lupta împotriva naziștilor ucraineni” din Bahmut.

Aceasta este urmată de reportaje despre vizita președintelui francez Emmanuel Macron în China, vizita ministrului rus de externe Serghei Lavrov în Turcia și sărbătoarea ortodoxă a Bunei Vestiri. Această înșiruire se repetă, cu mici variații, la fiecare 30 de minute, în timpul emisiunii matinale de trei ore, cu știri de pe front intercalate cu sfaturi despre cum să extragi suc de mesteacăn sau să faci o capcană pentru șoareci din materiale de uz casnic, explică Edel.

Chiar și prognoza meteo contribuie cu ce poate, enumerând orașele ucrainene ocupate ca făcând parte din teritoriul rusesc, observă ea.

Pe parcursul zilei, programele de știri devin mai lungi, adăugând subiecte într-un crescendo până când ajung la catharsisul de la ora 21:00: Vremea, sau „Timpul”, scrie autoarea. O relicvă a programelor sovietice, emisiunea are sarcina de a prezenta evenimentele interne și internaționale printr-o lentilă ideologic „corectă”. Orice pretenții de obiectivitate sunt abandonate aici, spune experta.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și