Sofia: desfășurarea de trupe NATO în Bulgaria nu este necesară

0 304

Ministrul apărării de la Sofia a declarat că nu este necesară desfășurarea de trupe NATO în Bulgaria ca răspuns la consolidarea trupelor rusești în apropierea graniței cu Ucraina. „O astfel decizie nu ar corespunde nici intereselor [aliaților NATO], nici intereselor naționale ale Bulgariei”, a declarat ministrul bulgar al apărării, Stefan Ianev, într-o postare pe Facebook.

Ianev a confirmat relatările că „diverse opțiuni de răspuns” sunt discutate în cadrul NATO, inclusiv desfășurarea de trupe suplimentare în Bulgaria și România, ca parte a strategiei alianței numită „Enhanced Forward Presence”. „Aceste procese cer o abordare unitară din partea NATO, dar fără a escalada inutil tensiunile”, a spus ministrul bulgar al apărării.

Diverse opțiuni de răspuns sunt discutate în prezent în cadrul NATO, inclusiv desfășurarea de trupe suplimentare în Bulgaria și România, după modelul Prezenței Înaintate Sporite [„Enhanced Forward Presence”]. La această etapă, ele sunt la nivelul discuțiilor tehnico-militare și nu a fost luată nicio decizie finală”.

În opinia lui Ianev, totuși, „o astfel de [abordare] are potențialul de a duce la o creștere nedorită a tensiunilor în regiune”.

„Nu cred că există circumstanțele necesare care pot justifica o decizie privind desfășurarea de trupe suplimentare pe teritoriul nostru. O astfel de decizie nu ar corespunde nici intereselor aliaților, nici interesului național al Bulgariei”, a mai declarat ministrul apărării de la Sofia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata