Soluția la șantajul Gazprom: Comisia Europeană să impună unilateral un preț unic reglementat la importurile de gaze rusești

40

Prețurile mari la energie sunt legate de prețul gazului, iar jocul Gazprom, de a sista periodic livrările pentru Europa, sub diverse pretexte, este o strategie prin care obține de fapt prețuri mai mari pe piața spot. Acest șantaj ar putea fi contracarat dacă Bruxelles-ul ar decide să impună unilateral, sub forma unei sancțiuni, un preț unic, reglementat, pentru importurile de gaz din Rusia, spune Otilia Nuțu, expert în energie. O astfel de măsură este de natură să obțină consensul tuturor statelor membre UE, care în prezent sunt divizate în privința planurilor propuse de Comisia Europeană pentru a face față unei penurii de gaz, a explicat Otilia Nuțu la Digi24.

Reglementarea pieței interne a energiei este din nou cerută de PSD partenerilor de coaliție. Aceștia au criticat constant modul în care a fost liberalizată piața energiei din România. Acum revin la solicitarea unei reglementări pe perioadă limitată de timp, astfel încât să poată fi ținute în frâu prețurile în această iarnă, dar și anul viitor.

„Reglementarea pieței energiei este o măsură populistă și nu ar rezolva problema, pentru că motivul pentru care avem aceste prețuri foarte mari la energie este penuria de energie în toată piața europeană și mai ales în regiunea noastră. La noi, peste asta se adaugă și faptul că avem o secetă foarte puternică, producția hidroelectrică a scăzut cu circa 30 la sută față de anul trecut, însă în principal, cauza cea mai importantă a acestor creșteri de prețuri la energie este legată de prețurile gazului”, a comentat la Digi24 Otilia Nuțu.

Întreruperea temporară a livrărilor, jocul Gazprom pentru a obține prețuri mai mari pe piața spot

„Eu sper ca zilele următoare să se ia în discuție foarte serios la nivelul Comisiei Europene o propunere pe care noi am făcut-o săptămâna trecută, și anume aceea de a impune unilateral de către Comisia Europeană Rusiei un preț reglementat pentru gazul de import. Este vorba de prețul pe care să-l impunem noi, europenii, gazului importat din Rusia. Este un lucru care ar putea să fie făcut dintr-un motiv foarte simplu: ceea ce face acum Gazprom este să taie selectiv și pe perioade din ce în ce mai limitate – vom vedea asta în lunile următoare, pentru că nu mai au capacitate tehnică să facă acest lucru – livrările de gaze către anumite țări sau către anumiți clienți, sub diverse pretexte. Ceea ce se întâmplă este că fiecare asemenea tăiere sau o amenințare cu tăierea în viitor împinge foarte rapid prețurile în sus pe bursele spot și din acest lucru Gazprom încasează foarte mulți bani, din toate contractele, pentru că și celelalte contracte – sunt cele care sunt încheiate pe termen lung – sunt bazate pe prețurile spot. Ăsta este motivul pentru care cresc acum fantastic de mult prețurile la gaz. Am văzut zilele trecute chiar creșteri de 4-5-6-7 ori față de anul trecut pe vremea asta”, a arătat Otilia Nuțu într-o intervenție la Digi24.

„Și în timp ce Gazprom poate să facă asta doar divizându-ne, ceea ce s-ar putea obține impunând unilateral de către Comisia Europeană – sub forma unei sancțiuni – un preț reglementat, să zicem, la nivelul anului 2020 pentru toate importurile de gaze rusești ar ralia toată Uniunea Europeană la o poziție comună, inclusiv țările pe care le-am văzut că se opun la celelalte idei pe care le mai are Comisia Europeană. UE ar urma să acționeze ca un cumpărător unitar, inclusiv pentru achizițiile din contractele actuale pe care le avem cu Gazprom”, a explicat expertul în energie.

Un bluf de proporții

Rusia nu este interesată de oprirea livrărilor de gaz către Europa. „Ceea ce se întâmplă în acest moment este un bluf de proporții. Pur și simplu, fizic, Gazprom nu are cum să oprească livrările către Uniunea Europeană. Asta din cauză că producția de gaze este destul de inflexibilă și practic s-au epuizat toate căile alternative de reducere a furnizărilor către Europa. Au stocat tot ce s-a putut stoca, au vândut în alte părți tot ce s-a putut vinde, au încercat să crească cât s-a putut de mult consumul intern pentru producția de îngrășăminte. Singurul lucru pe care-l mai pot face în acest moment, în afară de a livra gaze către Uniunea Europeană, ar fi să închidă o cantitate destul de mare de producție, ceea ce nu s-ar putea face decât cu niște costuri foarte mari. Deci, asta este miza”, a subliniat Otilia Nuțu.

Citește toată analiza AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și