SONDAJ: „Suntem pentru ai noștri”. Majoritatea rușilor susțin războiul din Ucraina. 10% sunt de acord să se folosească armele nucleare

0 426

Majoritatea rușilor sunt pregătiți pentru un război îndelungat în Ucraina și susțin în mare măsură „operațiunea militară” a președintelui Putin, transmite euronews.com.

„Rușii nu sunt împotriva războiului” este concluzia pe care organizația de cercetare independentă cu sediul în Rusia, Centrul Levada, a tras-o cu privire la opinia publică la aproape un an și jumătate de la invazia la scară largă a Ucrainei. Opinia publică rusă a fluctuat de mai multe ori, dar, în general, a rămas stabilă, a declarat directorul acesteia pentru Euronews. Potrivit raportului, până la trei sferturi din populație sprijină, în general, acțiunile președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.

La întrebarea „Susțineți personal acțiunile forțelor armate ruse în Ucraina”, 43% au răspuns „categoric da”, iar 33% au răspuns „mai degrabă da”. Denis Volkov, directorul Centrului Levada, a declarat că „patrioții Z” reprezintă aproximativ 25% din populația rusă, care, în principiu, sprijină continuarea acțiunilor militare. Aproximativ 10% dintre aceștia sunt gata să susțină utilizarea armelor nucleare.

Educația și tradițiile îi influențează pe ruși

Restul sunt cei care nu susțin războiul din Ucraina sau „Occidentul colectiv”, așa cum îl numesc adesea oficialii ruși, însă acești cetățeni ruși se află într-o situație în care educația și tradițiile lor sociale nu le permit să se pronunțe împotriva acestuia. „Situația este importantă aici. Este doar o situație conflictuală, pentru că există „ai noștri” și există „străini”. Noi suntem pentru ai noștri și împotriva străinilor. Este destul de simplu”, a explicat Denis Volkov. „Sprijinul pentru trupele rusești este acum în creștere în întreaga societate. Și nu este surprinzător de ce se întâmplă acest lucru, deoarece chiar și cei care inițial au fost împotrivă se gândesc acum: „Iată, am intrat în luptă, mai ales că se desfășoară contraofensiva ucraineană, nu putem pierde acum. Aceștia sunt băieții noștri, băieții noștri, soții noștri. Chiar dacă motivul pentru care luptă este greșit, ei sunt totuși băieții noștri, cetățenii noștri. Așa că nu putem să nu-i susținem”, a declarat Dr. Anna Matveeva, cercetător principal afiliat la King’s College London. Potrivit lui Volkov, există trei factori-cheie care influențează sentimentul public din Rusia: economia și bunăstarea, situația de pe front și mobilizarea.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata