ȘPILKIN: Fără falsificări, ”Rusia Unită” ar fi acumulat aproximativ 33% din voturi

0 17

Analistul electoral independent Sergei Șpilkin, care folosește metode matematice pentru a studia rezultatele oficiale ale votului în Rusia, crede că la ultimele alegeri pentru Duma de Stat, dacă scrutinul nu ar fi fost falsificat, Rusia Unită ar fi acumulat puțin peste 30 la sută din voturi pe lista federală .

Concluziile lui Șpilkin se bazează pe o analiză a prezenței la vot în unele secții, comparate cu voturile exprimate în aceleași secții de votare pentru diferite partide. De regulă, cu cât prezența este mai mare, cu atât este mai mare procentul pentru Rusia Unită. Potrivit expertului, acestea sunt dovezi clare ale falsificării. Potrivit datelor lui Șpilkin, prezența la vot în secțiile unde nu au fost falisifcări a fost în medie de 38%, iar Rusia Unită a obținut de la 31 la 33% din voturi. Conform datelor oficiale ale CEC, prezența la alegeri a fost de 52%, iar Rusia Unită a acumulat aproape 50% din voturi.

Votul electronic, utilizat în premiră la alegerile pentru Duma de Stat, este, potrivit Șpilkin, „un rău absolut – o cutie neagră pe care nimeni nu o controlează”. Este imposibil să analizezi un milion de voturi strânse într-o singură grămadă – puteți analiza o serie de numere. În cazul rezultatelor votului electronic, ni se arată doar rezultatele mai multor partide și un număr la prezență. Pur și simplu nu există suficiente detalii pentru analiză, a remarcat Sergey Șpilkin. În opinia sa, votul electronic în forma sa actuală ar trebui să dispară și poate fi organizat din nou doar folosind alte tehnologii și „cu un nivel diferit de încredere [față de organizator].”

Votul electronic a cauzat cele mai multe suspiciuni în rândul observatorilor și al opoziției. Publicarea rezultatelor  la Moscova a fost amânată de mai multe ori și au apărut în spațiul public abia la jumătatea zilei de luni – mai târziu decât datele comisiilor electorale ordinare. Drept urmare, din cele 15 circumscripții din Moscova în opt, unde lideri erau candidații opoziției, inclusiv cei susținuți de Smart Vote, s-au schimbat câștigătorii.

În graficele prezentate de Șpilkin, „problema” numărului de voturi exprimate pentru Rusia Unită se referă anume la votul electronic de la Moscova.

Sursa: https://www.svoboda.org

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata