Spionajul rusesc se întoarce la practicile staliniste. Asasinatele în străinătate, tot mai numeroase: cazul Kuzminov

0 162

Operațiunile de spionaj ale Kremlinului devin tot mai îndrăznețe și tot mai periculoase pe fondul prelungirii războiului din Ucraina.

Acuzat de eșecul războiului fulger dorit inițial de Vladimir Putin în Ucraina, Serviciul Federal de Securitate (FSB, principalul succesor al KGB) a fost supus unor epurări și revizuiri. Pe lângă aceste măsuri interne, liderul de la Kremlin a fost nevoit să se confrunte cu expulzarea unor spioni care operau în străinătate, îndeosebi în Europa, sub acoperire diplomatică. Între timp, unii experți europeni în chestiuni de securitate cred că Putin, fost agent KGB și fost director al FSB înainte de a prelua puterea, a reușit să reînnoiască aparatul FSB responsabil de operațiunile în străinătate, relatează The Wall Street Journal (WSJ).

Asasinarea pilotului Kuzminov

Ziarul american își argumentează teoria pornind de la cazul asasinării pilotului de elicopter Maksim Kuzminov, care a dezertat în Ucraina și s-a stabilit ulterior în Spania. În după-amiaza zilei de 13 februarie 2024 Maksim Kuzminov s-a dus cu mașina la noul său apartament cu vedere la plajă fără să știe că un asasin îl aștepta lângă parcare. Poliția locală, aflată la mai puțin de 500 de metri distanță, a avut nevoie de doar câteva minute pentru a răspunde apelului de urgență, dar martorii au spus că a fost prea târziu pentru fostul pilot rus de elicopter. Ucigașul dispăruse, conducând peste corpul victimei în vârstă de 28 de ani. Un medic care și-a rupt cămașa și l-a bandajat a remarcat precizia celor cinci focuri de calibru mic, unul străpungându-i inima.

Cu șase luni mai devreme, Kuzminov, originar dintr-un oraș din apropierea graniței cu Coreea de Nord, dezertase în Ucraina în schimbul unei recompense de 500.000 de dolari și își încurajase compatrioții să-i urmeze exemplul. De-acum fostul pilot de elicopter împușcat în stațiunea balneară Villajoyosa face parte dintr-o listă lungă de decese misterioase legate de războiul din Ucraina. Autoritățile spaniole încă nu au identificat un suspect, dar anchetatorii cred că asasinatul a fost ordonat de Kremlin, notează WSJ.

Regimul de la Moscova nu a negat uciderea pilotului. „Acest trădător și criminal a devenit un cadavru moral” din momentul dezertării, a declarat șeful Serviciului rus de Informații Externe (SVR), Serghei Narîșkin, citat de TASS.

De la invadarea Ucrainei, la 24 februarie 2022, cazurile de ruși – oameni de afaceri, oficiali din companii de stat etc. conectați la Kremlin – uciși sau găsiți morți în circumstanțe neclare s-au înmulțit pe trei continente: Asia, America de Nord și Europa. Lista de pe Wikipedia conține cel puțin 51 de nume de ruși muriți „în mod suspect”.

Oameni de afaceri ruși au fost găsiți spânzurați la Londra și înecați în Puerto Rico. Un șef local al partidului aflat la putere Rusia Unită a căzut de pe acoperișul unui hotel din India, iar un ministru adjunct al Științei în vârstă de 46 de ani a murit de o boală inexplicabilă în timpul unui zbor de întoarcere din Cuba. Poliția spaniolă investighează în continuare circumstanțele morții lui Serghei Protosenia, fost vicepreședinte al producătorului de gaze Novatek JSC.

Asasinarea lui Kuzminov în stil mafiot poate fi inclusă într-un nou tipar al războiului de spionaj dintre Rusia și Occident. Din momentul intrării trupelor ruse în Ucraina, Kievul și aliații săi occidentali au propus oferte generoase în schimbul schmbării taberei. La rândul său, Putin a promis o răzbunare cruntă împotriva celor care „se vând pentru 30 de arginți”.

Măsurile luate de Kremlin

Conform unor surse din domeniul securității citate de WSJ, Kremlinul a operat modificări în Direcția a III-a de contrainformații militare (DVKR) a FSB. După epurările din primele zile, numărul agenților din această direcție a crescut considerabil pentru a preveni dezertările de pe front. În prezent, DVKR este cea mai mare divizie din cadrul FSB.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata