Atleta din Bealarus, Kristina Timanovskaia s-a refugiat în ambasada Poloniei de la Tokyo, unde a cerut azi, relatează agenția Reuters. Inițial se relatase că ar vrea să ceară azil în Germania sau Austria, după ce a refuzat să se urce în avionul care trebuia să o ducă la Minsk.

Comitetul Național Olimpic al Republicii Belarus a anunțat, duminică, că personalul antrenor al echipei belaruse de atletism a luat decizia trimiterii Kristinei Timanovskaia acasă, din cauza stării sale emoționale și psihologice.

La Tokyo, Timanovskaia urma să concureze pe distanțe de 100 și 200 de metri. Din cauza lipsei numărului necesar de teste de dopaj, doi alergători din Republica Belarus au fost excluși de la participarea la ștafeta de 4×400 m. Personalul antrenor a decis includerea Kristinei Timanovskaia la ştafetă.

Sportiva belarusă a criticat, însă, această decizie pe rețelele de socializare. Reprezentanți ai Fundaţiei de solidaritate sportivă din Republica Belarus, de opoziţie, au declarat că Timanovskaia ar urma să fie expediată cu forța din Tokyo, ca urmare a criticilor sale față de acțiunile personalului antrenor al atleţilor belaruşi.

Timanovskaia a declarat pentru că intenționează să solicite azil în Europa. În plus, sportiva s-a adresat pe rețelele sociale Comitetului Internațional Olimpic cu o solicitare de a interveni în situație și de a o ajuta. Potrivit afirmaţiilor Kristinei Timanovskaia, asupra sa au fost exercitate presiuni și se încearcă scoaterea sa din Japonia fără acordul ei.