„Sputnik V”, contestat de cercetători din cinci țări

0 116

Dubii mari în privința vaccinului rusesc! Un grup format din 15 cercetători și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „tiparele repetitive” de date, într-o lucrare care descrie studiile clinice în faza incipientă a vaccinului anti-COVID, dezvoltat de Rusia. Mai exact, oamenii de știință, care au trimis o scrisoare revistei The Lancet, susțin că nivelul de anticorpi de la mai mulți pacienți este identic, ceea ce este „improbabil”. 

Într-o scrisoare deschisă către autorii studiului, care au publicat rezultatele vaccinului rusesc „Sputnik V” luna aceasta în revista The Lancet , cercetătorii evidențiază valorile care par a fi duplicate și avertizează că lucrarea își prezintă rezultatele fără a oferi o defalcare detaliată a datelor pe care se bazează.

„Deși cercetarea descrisă în acest studiu este potențial semnificativă, prezentarea datelor ridică mai multe îngrijorări care necesită acces la datele originale pentru a putea fi investigate în totalitate”, se arată în scrisoarea semnată până acum de 38 de oameni de știință.

Scrisoarea deschisă a fost publicată și pe un blog al biologului molecular Enrico Bucci care spune că a observat nereguli ale datelor despre vaccin.

De exemplu, într-o figură în care autorii raportează măsurători de markeri ai unui tip de celulă imună în sânge, mulți membri din două grupuri de nouă voluntari testați cu formulări diferite ale vaccinului par să aibă aceleași niveluri. „Șansele ca acest lucru să apară prin coincidență sunt extrem de mici”, spune Bucci.

Potrivit unui studiu publicat luna aceasta în revista The Lancet, vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat și testat în Rusia a generat anticorpi la zeci de subiecți studiați și, în timp ce vaccinul a cauzat adesea efecte secundare, cum ar fi febra, acele reacții adverse au fost în mare parte ușoare.

Rusia a atras critici când a anunțat în luna august primul vaccin aprobat din lume pentru coronavirus, chiar înainte de finalizarea studiilor cruciale din faza a 3-a a testărilor.

Menționăm că Vladimir Putin a anunțat că Rusia este prima țară care a aprobat un vaccin anti-Covid-19, ceea ce ar plasa Rusia în fruntea eforturilor globale de a opri pandemia de coronavirus. Dar cu informații sporadice, testare incompletă și nicio supraveghere internațională, vaccinul este privit cu scepticism de cercetătorii internaționali.

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/vaccinul-rusesc-contestat-de-cercetatori-din-5-tari-datele-arata-valori-duplicate-1368762

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata