Stalin, motiv de scandal într-o biserică din Georgia

0 68

În a doua cea mai mare Catedrală din Georgia, „Sfânta Treime” din Tbilisi, a fost observată o icoană cu înfățișarea lui Iosif Stalin. Mai exact, este vorba despre reprezentarea unui mit, potrivit căruia liderul bolșevic ar fi fost consultat de sfânta Matrona de la Moscova.

La scurt timp după apariție, activista Nata Peradze a publicat imagini cu o acțiune de protest la care icoana a fost stropită cu vopsea albastră. Mai târziu, ea a comunicat că este amenințat de membri ai grupărilor pro-ruse radicale.

În fața casei activistei s-au adunat mai mulți manifestanți și au intervenit forțele de ordine, conform Meduza. Mulțimea o acuză pe Peradze de profanarea picturii.

Inițial nu era clar cum a ajuns icoana la Catedrală, însă apoi s-a presupus că aceasta ar fi fost donată de liderul unui partid pro-rus. Lucrări similare se regăsesc în biserici din Sankt-Petersburg și Belgorod,  conform sursei citate.

Presa din Georgia mai scrie că anterior o lucrare similară, expusă la Sankt-Petersburg, a generat un scandal de amploare, iar clericii au fost nevoiți să o ducă în depozite. Unele voci susțin că icoana expusă la Tbilisi a fost pictată în 2008, la comanda unui cleric rus, iar altele – că a fost comandată de un politician susținător al anexării Crimeei.

Biserica Ortodoxă din Georgia a cerut ca icoana să fie repictată. Clericii susțin că episodul întâlnirii lui Stalin cu Matrona nu este confirmată de mărturii și documentată, iar Patriarhia rusă nu l-a introdus în biografia ei de sfântă.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata