Statele Unite au publicat un raport privind amenințările din partea Rusiei. Este Rusia interesată de o ciocnire directă cu Statele Unite?

0 197

Serviciile secrete ale Departamentului American al Apărării au pregătit un raport privind amenințările globale, pentru audierile senatului din 2021. Acesta este publicat pe site-ul Comisiei pentru servicii armate a Senatului. Raportul se concentrează pe amenințărilor reprezentate de China și Rusia pentru Statele Unite și aliații săi. Cele două țări sunt descrise ca rivalii SUA, într-un impas „strategic global.”

Potrivit raportului lumea trece printr-o eră a „competiției strategice globale”, iar principalii rivali ai Statelor Unite sunt China și Rusia. Potrivit documentului, aceştia dezvoltă mijloace pentru a submina supremația militară americană. Pe lângă măsurile militare, vorbim despre acțiuni în zona gri, cum  ar fi utilizarea trupelor proxy și a soldaților angajați, atacuri cibernetice, manipularea informațiilor, subminarea puterii economice a rivalilor și așa mai departe.

„Moscova vede Statele Unite și NATO ca pe o amenințare majoră la adresa securității Rusiei, ambițiilor geopolitice și actualului regim de guvernare. Moscova folosește o serie de mijloace politice, economice, diplomatice, de informații, publice și militare, evitând în același timp conflictul direct, pentru a concura cu Occidentul”, se afirmă în document.

Armata rusă este descrisă  ca o potențială amenințare la adresa existenței Statelor Unite, precum și un instrument de susținere a influenței în țările de-a lungul perimetrului frontierelor ruse, prin care Moscova poate contesta conducerea globală a Washingtonului.

Se remarcă faptul că Rusia nu s-a decis asupra intervenției directe în Nagorno-Karabah, precum și în Belarus, ci încearcă să îşi mențină influența în regiune prin alte metode – în special, desfășurarea trupelor ruse de menținere a păcii în Karabah este considerată ca un instrument de influență a Moscovei în Caucaz. Amenințarea forței militare rămâne principala pârghie a influenței Rusiei asupra Ucrainei.

Autorii raportului concluzionează că este puțin probabil ca Rusia să fie interesată de o confruntare directă cu Statele Unite în acest moment, dar nu va renunța la confruntarea cu Occidentul.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata