Statele Unite – negocieri secrete cu Rusia: ”Ni s-a dat acces la gândirea Kremlinului”

208

Discuții diplomatice secrete sunt în desfășurare între foști înalți oficiali de securitate națională ai Statelor Unite și membri de rang înalt ai Kremlinului, a confirmat un fost oficial american implicat direct în discuții. Cunoscute sub numele de ”pista de diplomație 1.5”, aceste discuții ascunse permit ambelor părți să înțeleagă liniile roșii ale celeilalte și să atenueze conflictele potențiale, servind ca o legătură crucială între negocierile guvernamentale oficiale (pista de diplomație 1) și dialogurile neoficiale cu experții (pista 2).

Un fost oficial american a fost de acord să vorbească sub condiția anonimatului cu Moscow Times, având în vedere caracterul confidențial al discuțiilor. Întâlnirile dintre SUA și oficialii de la Kremlin au avut loc cel puțin de două ori pe lună, adesea într-un format online.

„Am vizitat Moscova cel puțin o dată la trei luni”, a spus fostul oficial. În urma raportului din The Moscow Times, Consiliul Național de Securitate al Casei Albe a spus că SUA nu le-au cerut oficialilor actuali sau foști să deschidă un canal de comunicare în spatele ușilor închise cu Moscova.

„Statele Unite nu le-au cerut oficialilor sau foștilor oficiali să deschidă un canal secundar și nu caută un astfel de canal. Nici nu transmitem niciun mesaj prin alții”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adam Hodge. „Când nu spunem nimic despre Ucraina fără Ucraina, vorbim serios.”

În timpul discuțiilor descrise de fostul oficial, când a fost vorba despre disponibilitatea Kremlinului de a-și pune cărțile pe masă, „ni s-a dat acces la gândirea Kremlinului, deși nu atât de mult pe cât ne-am fi dorit”.

Din punctul său de vedere, stând vizavi de înalți oficiali și consilieri ai Kremlinului, era evident că cea mai mare problemă era că rușii nu puteau articula exact ce doreau și aveau nevoie.

„Nu știu să definească victoria sau înfrângerea. De fapt, unele dintre elitele cu care am vorbit nu și-au dorit niciodată războiul în primul rând, spunând chiar că a fost o greșeală totală”, a spus el. „Dar acum sunt în război – suferința unei înfrângeri umilitoare nu este o opțiune pentru acești tipi.”

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și