Știrile, emisiunile cu caracter politic și militar din Federația Rusă, interzise în Moldova pe perioada stării de urgență

0 121

În contextul situației tensionate din Ucraina, autoritățile de la Chișinău luptă cu informațiile false și dezinformarea. Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale a luat decizia de a suspenda retransmisia pe teritoriul Republicii Moldova a programelor care au fost produse în state ce nu au ratificat Convenția Europeană privind Televiziunea Transfrontalieră (Federația Rusă nu a ratificat această Convenție).

Astfel, potrivit deciziei CSE, pe teritoriul Republicii Moldova nu vor mai fi difuzate știri, emisiuni cu caracter analitic, politic și militar produse în Federația Rusă. Filmele artistice, cele de scurt metraj și emisiunile de divertisment nu cad sub incidența acestei decizii. Instituțiile media care nu se vor supune acestor reguli, vor fi penalizate cu sancțiuni graduale de la amendă, până la sistarea licenței.

Astfel, potrivit legii, prin derogare de la prevederile articolului 84 al Codului serviciilor media audiovizuale, Consiliul Audiovizualului poate aplica următoarele sancțiuni:

a) se sancționează cu amendă de la 40000 de lei la 70000 de lei distribuitorii de servicii media care încalcă prevederile punctului 6. Pentru încălcarea repetată a prevederilor respective de către distribuitorii de servicii media, se sancționează cu suspendarea autorizației de retransmisiune pe perioada stării de urgență.

b) se sancționează cu suspendarea licenței de emisie pe perioada stării de urgență furnizorii de servicii media care încalcă punctul 6.

Deciziile Consiliului Audiovizualului prin care vor fi aplicate sancțiunile prevăzute devin executorii din momentul emiterii și se publică pe pagina web oficială a Consiliului Audiovizualului. Deciziile pot fi contestate direct în instanța de judecată prin depunerea unei cereri prealabile. În vederea protejării spațiului audiovizual național și asigurării securității informaționale, instanța de judecată va examina litigiile care reies din încălcarea prevederilor punctului 6 în termen de 30 de zile.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata