Stocurile sovietice ale Bulgariei și marea industrie de apărare ar putea fi cheia succesului Ucrainei să țină piept rușilor

0 81

Bulgaria a trebuit să meargă pe o linie fină, încercând să sprijine pe ascuns Ucraina fără a provoca Rusia.

Statul balcanic a fost influențat istoric de Moscova. Opiniile despre Ucraina sunt împărțite între cei 6,7 milioane de locuitori ai săi, mulți fiind receptivi la propaganda Kremlinului, scrie Kyiv independent.

Noul guvern de coaliție, ales în iunie, după doi ani de blocaj politic, a întors acum fața Bulgariei către Kiev și Occident. Sofia a trimis muniție Ucrainei din 2022, dar cel mai recent angajament de 100 de vehicule blindate a fost primul pachet care a fost anunțat public.

Sprijinirea Ucrainei este în interesul strategic al Bulgariei din mai multe motive, a declarat ministrul bulgar al apărării Todor Tagarev într-un interviu pentru Kyiv Independent. Rusia „a încălcat toate normele internaționale” și „distruge arhitectura de securitate internațională”.

„În primul rând, aceasta este o obligație morală de a ajuta victima agresiunii”, a spus Tagarev. „Dar este și în interesul nostru strategic ca Ucraina să rețină agresiunea rusă și să reușească să-și recupereze suveranitatea și integritatea teritorială. Aceasta este cheia pentru stabilitatea în Europa – în special pentru Europa de Est în regiunea Mării Negre”.

Propagandă este influentă în politica bulgară și în rândul publicului

Dar va fi greu de combătut Rusia, a cărei propagandă este influentă în politica bulgară și în rândul publicului. Președintele în exercițiu, Rumen Radev, este pro-rus.

Tagarev a spus că există politicieni care se opun acordării de arme Ucrainei, susținând că încearcă să obțină pacea mai repede, chiar dacă acest argument nu are sens.

Bulgaria depinde, de asemenea, în mare măsură de petrolul rusesc.

Unii bulgari încă văd Rusia ca fiind puterea care i-a eliberat de Imperiul Otoman în anii 1800. Narațiunile Kremlinului sunt „acceptate destul de favorabil de o parte semnificativă a populației”, dar acest lucru se schimbă.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata