STOP FAKE România nu confiscă buletinele moldovenilor cu dublă cetățenie: Încetează valabilitatea domiciliului

0 2.040

În decembrie 2023, pe rețelele sociale au apărut informații precum că moldovenii care dețin și cetățenia română riscă să rămână fără buletine, dacă nu locuiesc conform domiciliului. Autoritățile de peste Prut confirmă că efectuează verificări, încă până acum nu au fost reținute cărți de identitate pentru a fi anulate, ci s-au ridicat acte deja anulate.

Compania JustConsult a publicat pe site-ul său, la 4 decembrie, un articol în care anunța că 300.000 de moldovenii cu cetățenie română riscă să rămână fără buletine românești, conform stopfals.md„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, se arăta în informațiile publicate de compania de asistență.

Într-un comentariu pentru stopfals.md, semnat de directorul general al Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor al Ministerului de Interne din România, Cătălin Giulescu, a declarat că dacă există sesizări din oficiu că o persoană fizică nu locuiește la adresa cu care figurează înregistrată în Registrul național de evidență a persoanelor (RNEP), autoritățile solicită Poliției efectuarea de verificări în teren.

„În cazul în care se constată că persoana fizică în cauză nu locuiește la adresa declarată ca domiciliu, după finalizarea verificărilor și notificarea persoanei vizate, funcționarul de la Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor efectuează mențiuni în RNEP, cu privire la încetarea valabilității mențiunii privind domiciliul, astfel încât aceste date să reprezinte istoric”, menționează funcționarul.

Oficialii români mai susțin că la anumite adrese sunt înregistrare mai mult de 1000 de persoane, iar acest fapt conduce la anularea domiciliul lor în Registrul Național de Evidență a Persoanelor (RNEP). „În consecință, nu au fost reținute cărți de identitate în vederea anulării, ci au fost reținute cărți de identitate anulate”, a precizat mai precizează Cătălin Giulescu.

Stopfals.md a solicitat un comentariu de la Ion Guștiuc, directorul JustConsult. „După legea nouă, sunt cetățeni care benevol au găsit rude unde să se pună la domiciliu sau unii intermediari le-au găsit adrese după noile reguli. După 5-10-30 de zile când era gata noul buletin romanesc cetățeanul s-a dus să ridice noul buletin. Poliția le-a dat să semneze declarație pe proprie răspundere că vor fi de găsit fizic la fiecare 15 zile la noua adresă, în caz contrar, poliția română va califica drept fals în declarație și domiciliu fictiv și vor porni dosar penal, iar persoanele vor risca de la 6 la 24 de luni de închisoare că au mințit că noua adresă e o adresă reală. Majoritatea au ținut noul buletin românesc cinci minute în mâini și l-au predat benevol, sub presiunea dosarului penal”, a declarat Ion Guștiuc, fără a prezenta dovezi care să probeze cele afirmațiile.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata