Strategia unor foști sateliți din Asia Centrală de a sta la distanță de Rusia enervează Kremlinul

41

Pare ironic faptul că, în timp ce președintele rus Vladimir Putin se străduia să contracareze percepția privind izolarea diplomatică a țării sale, Moscova s-a confruntat cu două eșecuri într-o regiune în care era odată ograda sa: Asia Centrală.

În decurs de câteva zile – și la o săptămână de la cel de-al 16-lea summit anual BRICS, care a căpătat o importanță geopolitică deosebită pentru Putin – atât Kazahstanul, cât și Uzbekistanul au respins oportunități de a se alătura grupurilor multilaterale apropiate de Kremlin.

În cazul Kazahstanului, grupul respectiv a fost chiar BRICS, la care Astana a declarat că nu va solicita să devină membru cu drepturi depline, preferând să își păstreze statutul de observator.

În cazul Uzbekistanului, a fost vorba de Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), un bloc comercial cu cinci membri, cu probleme, a cărui apariție a jucat un rol fundamental în ruptura de zece ani dintre Rusia și Ucraina.

Ambele țări rămân apropiate de Moscova și, ca atare, aceasta nu poate fi catalogată drept o revoltă, scrie Europa Liberă.

Însă asta arată poziția delicată în care s-a găsit regiunea din 2022, în încercarea de a se distanța de amenințarea sancțiunilor secundare legate de invazia pe scară largă a Rusiei asupra Ucrainei, de rând cu încercarea de a nu stârni furia Moscovei.

Putin, enervat

Analiștii spun că ultimele manifestări de independență de la Astana și Tașkent au enervat Kremlinul.

Patru țări – Egipt, Etiopia, Iran și Emiratele Arabe Unite – au participat la summitul de la Kazan din 22 octombrie în calitate de noi membri ai BRICS, al cărui nume provine de la primii cinci membri ai organizației: Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Alte câteva țări fie au depus cereri de aderare, fie analizează posibilitatea aderării.

Într-un interviu acordat RFE/RL, Stewart Patrick, analist la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că Rusia speră că organizația în expansiune „va fi un vehicul pentru a contesta ordinea internațională dominată de Occident și în special dominația Statelor Unite”.

Kazahstanul, cu toate acestea, mai degrabă urmărește trenul decât să sară pe el.

Kazahstanul a fost creditat cu abilitatea de a naviga pe „cerul geopolitic” tot mai întunecat din 2022 – o misiune care i se potrivește lui Tokaev, fost ministru al Afacerilor Externe și adjunct al secretarului general al ONU.

Astana este în mod oficial un aliat al Rusiei, în măsura în care este încă membru al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), cu sediul la Moscova, precum și unul dintre membrii fondatori ai UEE, dominată de Rusia, din care mai fac parte Armenia, Belarus și Kârgâzstan.

Când cancelarul german Olaf Scholz a vizitat Astana, luna trecută, pentru discuții cu liderii celor cinci țări din Asia Centrală, Tokaev a ridicat sprâncenele numind Rusia „invincibilă din punct de vedere militar” și îndemnându-l pe Scholz și pe alți lideri mondiali să ia în considerare planul de pace China-Brazilia pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Kievul se opune ferm acestei propuneri, în timp ce Putin a numit China, Brazilia și India drept potențiali mediatori în orice discuții de pace privind Ucraina.

Însă chestiunea aderării efective la BRICS a devenit „un exercițiu de afirmare a suveranității”, potrivit lui Nargis Kassenova, director al programului privind Asia Centrală la Universității Harvard.

Kassenova argumentează că atât Rusia, cât și China – celălalt partener important al țării – au încurajat ferm Astana să devină parte a grupului.

„Având Kazahstanul, o putere regională, ca membru al BRICS – ar crește greutatea organizației. Dar, în același timp, ar repoziționa Kazahstanul mai departe de Vest și mai aproape de susținătorii lumii ”multipolare” sau care chiar pun la îndoială hegemonia Statelor Unite”, a spus ea pentru RFE/RL.

Iar această mișcare ar putea fi una prea controversată pentru o țară care preferă să mențină legături puternice și cu Vestul, și „nu are încă puterea și securitatea unor țări ca Brazilia, India, Africa de Sud sau Turcia”, a adăugat Kassenova, numind o altă țară care ia în considerare aderarea la BRICS.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și