Statele Unite au condamnat ferm zecile de arestări operate printre etnicii tătari din peninsula ucraineană Crimeea. Departamentul de Stat cere eliberarea imediată a lui Nariman Gelianov, numărul doi în organul cel mai reprezentativ al tătarilor crimeeni, Mejlis, și a 45 de conaționali ai săi, arestați de poliția rusă în timpul unei manifestații în orașul Simferopol. Gelianov și patru dintre ei, spun surse rusești, ar fi anchetați pentru avaria produsă de la o conductă de gaz din peninsulă. 

Fabricarea unor dosare de terorism pentru tătarii indezirabili e o practică obișnuită în Crimeea ocupată – notează comentatorii. Luna trecută, un tribunal militar rus a condamnat la pedepse cu închisoare între 12 și 18 ani alți patru etnici tătari.  Sub acuzația că ar fi participat la activitățile unui grup islamist interzis, Eldar Kantemirov, Ruslan Nagaiev, Ruslan Mesutov și Lenur Halilov au fost trimiși după gratii fiindcă s-ar  fi implicat în activități teroriste care urmăreau să răstoarne așa-numita  ordine constituțională a Rusiei.
Respectata organizație non-guvernamentală rusă Memorial i-a calificat pe toți patru drept deținuți politici.

Tătarii din Crimeea s-au opus deschis anexării peninsulei de către Rusia în 2014. Moscova dezminte orice represiune politică în Crimeea, dar anunță periodic arestări printre așa-zișii teroriști islamiști sau pro-ucraineni din peninsulă.

Sursa: https://www.veridica.ro