SUA au impus sancțiuni institutelor rusești implicate în dezvoltarea vaccinului rusesc împotriva COVID-19

0 123

Registrul Federal din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA a anunțat, pe 26 august, că cinci institute de cercetare rusești, din rândul cărora fac parte și cele participante la testarea vaccinului rusesc împotriva COVID-19, sunt suspectate de dezvoltarea armelor biologice și chimice interzise și au intrat sub sancțiunile americane.

Astfel, în documentul făcut public pe site-ul Registru Federal american, se precizează că au fost impuse măsuri restrictive împotriva Institutului 33 de testare și cercetare științifică, din regiunea Saratov; Institutului central 48 de cercetare științifică din Kirov; Institutului central 48 de cercetare științifică din Sergiev Posad, Institutului central 48 de cercetare științifică din Ekaterinburg, precum și Institutului de Stat de Cercetări Științifice de Chimie Organică și Tehnologie, din subordinea guvernului rus.

Autoritatea americană precizează că există “motive rezonabile” pentru a se considera că toate institutele nominalizate acționează sub coordonarea Ministerului rus al Apărării și sunt implicate în programul rusesc de dezvoltare și testare a armelor chimice, nucleare și bacteriologice.

Sancțiunile constau în limitarea exportului, reexportului și transferului de mărfuri care prezintă riscuri pentru securitatea națională a SUA.

Potrivit agenției ruse RIA Novosti, Institutul central 48 de cercetare științifică a fost puternic implicat în dezvoltarea și testarea vaccinului rusesc împotriva COVID-19.

Comentariul autorului Cătălin Costea: În mediul de analiză din Rusia se consideră că măsurile adoptate de partea americană sunt generate de concurența privind producerea vaccinului împotriva COVID-19, și tocmai de aceea vizează în special Institutul central 48 de cercetare științifică care a participat la testări, dar care este practic o facilitate a Ministerului rus al Apărării.

Inclusiv la nivel guvernamental, în Rusia se consideră că statele vestice exagerează cu acuzațiile privind siguranța și eficiența vaccinului produs de specialiștii ruși. Recent, ministrul rus al sănătății, Mikhail Murashko, a declarat că toate criticile externe sunt provocate de teama unei concurențe corecte și a catalogat acuzațiile vestice ca fiind nefondate.

Vaccinul rusesc împotriva COVID-19, supranumit de ruși “Sputnik V”, a fost dezvoltat de Institutul de cercetare Gamaleya din Moscova și de Ministerul rus al Apărării, fiind înregistrat oficial de guvernul rus pe 11 august 2020.

Specialiștii americani în boli infecțioase nu cred că Rusia a dezvoltat un vaccin sigur și eficient împotriva COVID-19, în special pentru că Moscova nu a finalizat toate etapele studiilor clinice. În revista Science s-a menționat, de asemenea, că Rusia nu își va putea folosi vaccinul în curând, pentru că “știe că vaccinul ei nu este încă pregătit”, iar acest lucru este demonstrat de documentele de înregistrare ale produsului. Cu toate acestea, potrivit publicației Bloomberg, există o serie de oficiali și oligarhi ruși care au primit vaccinul experimental COVID-19.

Sursa: https://www.defenseromania.ro/sua-au-impus-sanc-iuni-institutelor-ruse-ti-implicate-in-dezvoltarea-vaccinului-rusesc-impotriva-covid-19_605003.html?fbclid=IwAR3Ppr2phpZpLZNcxtAOdUebVfsLocEfhD_hJ9Pe_mDyRoRwIvSeazuYI7Q

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata