SUA cer răspunsuri de la Kazahstan cu privire la intervenţia militarilor conduși de Rusia pentru a pune capăt revoltelor

0 275

Washingtonul doreşte răspunsuri din partea oficialilor din Kazahstan cu privire la motivul pentru care a fost nevoie să apeleze la forţe de securitate conduse de Rusia pentru a rezolva tulburări interne şi a condamnat ordinul autorităţilor de a trage pentru a ucide, a spus duminică secretarul de stat american, Antony Blinken, transmite Digi24.ro

Avem întrebări cu privire la motivul pentru care s-au simţit obligaţi să apeleze la această organizaţie pe care Rusia o domină, a spus Blinken într-un interviu în cadrul emisiunii State of the Union de la CNN, adăugând că Kazahstanul ar trebui să fie capabil să gestioneze protestele în mod paşnic. Cerem clarificări în această privinţă”, a spus el potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Duminică, autorităţile din Kazahstan au declarat că au stabilizat situaţia în întreaga ţară după cea mai sângeroasă izbucnire de violenţe în cei 30 de ani de independenţă, iar trupe ale alianţei militare conduse de Rusia păzesc facilităţi strategice.

Rusia a trimis trupe săptămâna trecută, iar autorităţile kazahe au autorizat folosirea forţei letale pentru a reprima tulburările.

Ordinul de a trage pentru a ucide, în măsura în care există, este greşit şi ar trebui să fie anulat, a spus Blinken duminică, în cadrul emisiunii This Week de la ABC.

Kazahstanului i-ar putea fi greu să scape de trupele ruseşti, a declarat Blinken vineri, ceea ce a provocat un răspuns furios din partea Rusiei.

O lecţie din istoria recentă este că, odată ce ruşii sunt pe teritoriul vostru, uneori este foarte greu să-i faci să plece, avertiza el într-o conferinţă de presă la Washington.

Rusia a răspuns sâmbătă cu furie, spunând că Statele Unite ar trebui să analizeze propriile lor intervenţii în ţări precum Vietnam şi Irak.

Dacă Antony Blinken iubeşte atât de mult lecţiile de istorie, atunci ar trebui să ţină cont de următoarele: când americanii sunt în casa ta, este greu să rămâi în viaţă şi să nu fii jefuit sau violat. Am învăţat acest lucru nu doar din trecutul recent, ci din toţi cei 300 de ani de statalitate americană, a postat MAE rus pe canalul său de social media de pe Telegram.

Ministerul rus a precizat că desfăşurarea în Kazahstan a fost un răspuns legitim la cererea acestei ţări de sprijin din partea Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă, o alianţă de state ex-sovietice care include Rusia.

Sursa: Digi24.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata