SUA: China, o provocare mai mare pentru ordinea mondială decât Rusia

0 123

Secretarul de stat american Antony Blinken a prezentat joi, 26 mai, politica administrației Biden în ceea ce privește China, potrivit căreia SUA își propun să conducă țările care acum se opun împreună invaziei Rusiei în Ucraina într-o coaliție mai largă pentru a contracara ceea ce Washingtonul consideră a fi o amenințare mai serioasă reprezentată de Beijing.

Într-un discurs ținut la Washington, Blinken a spus că, deși SUA consideră că războiul Rusiei din Ucraina este cea mai imediată amenințare la adresa stabilității internaționale, administrația Biden crede că China reprezintă un pericol mai mare.

Chiar dacă războiul continuă, „vom rămâne concentrați asupra celei mai serioase provocări pe termen lung la adresa ordinii internaționale – și aceasta este cea reprezentată de Republica Populară Chineză”, a spus Blinken.

Potrivit lui, China a beneficiat foarte mult de pe urma ordinii internaționale existente, bazată pe reguli și instituții care au ghidat relațiile de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar acum încearcă să o submineze.

Blinken a prezentat o abordare bazată pe trei piloni prin care administrația Biden își va mobiliza resursele pentru a contracara agresivitatea Chinei.

El a mai spus că răspunsul global la invazia Rusiei în Ucraina poate servi drept un model pentru contracararea eforturilor Chinei de a modela o ordine mondială nouă și imprevizibilă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata