SUA renunță să sancționeze principala societate a controversatului oleoduct germano-rus, Nord Stream 2 AG, o filială Gazprom cu sediul în Eleveţia

0 130

Statele Unite au renunţat să impună sancţiuni principalei societăţi care participă la construirea gazoductului Nord Stream 2, care uneşte Rusia şi Germania, un proiect care creează disensiuni puternice între Washington şi Berlin, relatează AFP.

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a anunţat miercuri, într-o scrisoare adesată Congresului, după care AFP scrie că a obţinut o copie, că a decis să sancţioneze mai multe entităţi ruseşti implicate în acest proiect.

Însă compania Nord Stream 2 AG, o filială a gigantului rus Gazprom cu sediul în Elveţia, şi CEO-ul acesteia Matthias Warnig, un german, apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin, beneficiază de o derogare de la aceste sancţiuni, precizează Blinken.

Administraţia Biden a impus sancţiuni companiei şi conducerii acesteia, însă le-a ridicat imediat, din cauza unor îngrijorări cu privire la securitatea naţională, a anunţat miercuri Departamentul de Stat, scrie Reuters.

 

Această decizie intervine în contextul în care administraţia democrată a lui Joe Biden încearcă să restabilească relaţii bune cu Germania, puse la grea încercare de către fostul preşedinte republican Donald Trump.

Derogările nu au un termen-limită şi pot fi suprimate de către secretarul de Stat.

Joe Biden se opune proiectului Nord Stream 2, finanţat de gigantul rus public în domeniul gazelor naturale Gazprom, ale cărui lucrări au fost finalizate, până în prezent, în proporţie de 95%, în care vede un acord prost pentru Europa.

Oficiali şi aleşi americani consideră că Rusia îşi sporeşte astfel influenţa economică şi politică în Europa, pe care o face mai dependentă de gazele naturale ruseşti.

Nord Stream 2 urmează să permită Moscovei să furnizeze de două ori mai multe gaze naturale decât în prezent şi să ocolească Ucraina, privând-o astfel de venituri iimportante de pe urma tranzitului gazelor naturale ruseşti către Europa.

Ministrul german de Externe Heiko Maas a salutat această decizie americană.

”Noi o considerăm o măsură constructivă, despre care vom fi încântaţi să discutăm mai multe cu partenerii noştri de la Washington”, a declarat presei Maas.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata