SUA și Rusia se pregătesc de discuții pe teme de securitate. Putin își intensifică retorica

0 158

Statele Unite și Rusia vor purta probabil luna viitoare discuții bilaterale asupra propunerilor de securitate ale Moscovei, în timp ce Kremlinul și-a intensificat retorica, avertizând din nou că este pregătit să ia măsuri militare dacă Occidentul va lansa acțiuni „neprietenoase” în ceea ce privește Ucraina.

„Vom decide o dată împreună cu Rusia și credem că acestea vor avea loc în ianuarie”, a spus secretarul de stat adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice, Karen Donfried, marți, 21 decembrie, într-o discuție cu presa. Donfried a precizat că și NATO va discuta despre invitarea Rusiei la convorbiri asupra propunerilor sale, iar OSCE lucrează asupra modului în care ar dori să implice Rusia.

În dimineața zilei de marți, președintele rus Vladimir Putin a declarat că speră să aibă discuții constructive cu Washingtonul și Bruxellesul cu privire la preocupările de securitate ale Moscovei, care includ opoziția față de aderarea Ucrainei la NATO. Apoi, la o întâlnire cu oficiali ai ministerului Apărării, Putin a adoptat un ton mult mai tranșant, avertizând Occidentul să nu furnizeze arme Ucrainei, inclusiv rachete care ar putea ajunge la Moscova în câteva minute. El a spus că, dacă Occidentul își va continua acțiunile „vădit agresive”, Rusia va adopta „măsuri tehnico-militare adecvate”. Rusia „va reacționa cu duritate la pașii neprietenoși”, a declarat Putin, adăugând că a dorit să sublinieze că „avem tot dreptul să facem acest lucru”.

Este prima apariție publică a lui Putin, după ce Rusia și-a anunțat săptămâna trecută noile cerințe de securitate adresate Occidentului, care ar oferi în esență Moscovei o sferă de influență în țările vecine și ar reduce multe dintre progresele pe care NATO le-a făcut în Europa de Est și în fosta Uniune Sovietică, începând cu anii 1990.

 

 

sursa: europa libera

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata