SUA și Ucraina lucrează la un acord de securitate bilateral. Mesaj puternic pentru Putin

0 118

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că țara sa și Statele Unite ale Americii au „început să lucreze la un acord de securitate” bilateral, relatează AFP.

„Echipele noastre au început să lucreze la un Acord de Securitate bilateral”, a spus Zelenzki luni, 22 aprilie, în urma unei convorbiri la telefon cu omologul său american Joe Biden.

El a dat asigurări că Kievul şi Washingtonul au înregistrat progrese în problema livrării unor rachete americane cu rază lungă de acţiune de tip ATACMS.

În timpul convorbirii cu Biden, Zelenski şi-a exprimat „recunoştinţa faţă de Joe Biden pentru susţinerea sa de nezdruncinat a Ucrainei” şi a subliniat că se aşteaptă la un ajutor „rapid şi puternic” care „să ne consolideze apărarea antiaeriană, cu rază lungă de acţiune şi artilerie”.

Ucraina a semnat în ultimele luni „Acorduri de Securitate” cu mai multe state europene – între care Franţa, Regatul Unit şi Finlanda.

Aceste acorduri sunt în esenţă promisiuni ale acestor ţări de a continua să furnizeze o susţinere militară şi financiară pe termen lung Ucrainei împotriva invaziei Rusiei.

Camera Reprezentanţilor Statelor Unite a aprobat sâmbătă un nou ajutor în valoare de 61 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, care era blocat de luni de zile, din cauza unor lupte politice la Washington.

Joe Biden i-a promis luni, 22 aprilie, lui Volodimir Zelenski să trimită „rapid” acest ajutor, după ce Congresul american îl adoptă definitiv, pentru a răspunde „nevoilor urgente ale Ucrainei”.

„Îi sunt recunoscător preşedintelui, echipei sale şi tuturor membrilor Congresului Statelor Unite”, repeta Zelenski în mesajul său, după ce i-a mulţumit la telefon lui Joe Biden pentru „susţinerea de nezdruncinat” a Ucrainei.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata