SUA solicită Greciei să trimită arme Ucrainei, după acordul privind avioanele F-35

0 50

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a solicitat Greciei să trimită arme excedentare Ucrainei, în urma acordului de vânzare a avioanelor de generația a cincea F-35 către Atena.

Printr-o scrisoare adresată prim-ministrului grec, Kyriakos Mitsotakis, Blinken și-a exprimat interesul față de capacitățile de apărare ale Greciei care ar putea fi utile Ucrainei, în funcție de interesul acesteia și a unei evaluări ulterioare a stării și costului aproximativ al bunurilor propuse.

Grecia deține în prezent sisteme de apărare aeriană sovietice precum Tor, Osa, S-300 și sisteme anti-aeriene ZU-23-2, care nu mai sunt în uz. Nu se știe însă care dintre acestea vor fi trimise Ucrainei.

În schimb, Washingtonul va lua în considerare un ajutor suplimentar pentru Grecia, în valoare de două sute de milioane de dolari.

Continuăm să fim interesați de potențialul de apărare al Greciei pentru transfer sau vânzare către Ucraina„, a declarat Blinken. „Dacă aceste oportunități sunt de interes pentru Ucraina și înainte ca guvernul SUA să evalueze starea și costul aproximativ al acestora, putem explora posibilitatea pentru alocarea potențială de finanțare militară străină suplimentară în valoare de până la 200 de milioane de dolari pentru Grecia„, a mai spus secretarul de Stat al SUA.

Propunerea vine după ultima autorizare a Departamentului de Stat al SUA privind o posibilă vânzare de 8,6 miliarde de dolari de avioane de vânătoare F-35 și echipamente asociate către Grecia.

Potrivit Agenției pentru Cooperare în Domeniul Securității Pentagonului, acest acord ar putea implica achiziționarea a până la patruzeci de avioane, patruzeci și două de motoare, sisteme de ghidare, piese de schimb și alte echipamente accesorii, cu asigurări că astfel de tranzacții nu ar submina pregătirea militară a SUA sau ar perturba echilibrul militar regional.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata