SUA vor anunța un ajutor suplimentar de 275 de milioane de dolari în artilerie și muniție pentru Ucraina

0 44

Statele Unite ar urma să anunțe vineri un ajutor militar suplimentar de 275 de milioane de dolari pentru Ucraina, în condițiile în care Kievul se străduiește să oprească avansurile trupelor rusești în regiunea Harkov, potrivit a doi oficiali americani, citați de AP.

Aceasta va fi cea de-a patra tranșă de ajutor militar pentru Ucraina de când Congresul a adoptat la sfârșitul lunii trecute o lege privind ajutorul extern, amânată de mult timp, și vine în contextul în care administrația Biden s-a angajat să mențină un flux regulat de arme și să le trimită cât mai repede posibil pe front.

Pachetul include sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate, sau HIMARS, precum și rachete de artilerie de 155 mm și 105 mm cu cerere mare, potrivit celor doi oficiali americani. Aceștia au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a oferi detalii despre pachetul de ajutor înainte de anunțul public.

Anunțul vine în urma unei întâlniri a aproximativ 50 de lideri din domeniul apărării din Europa și din alte părți care se întâlnesc în mod regulat pentru a coordona obținerea unui ajutor militar mai mare pentru Ucraina. La această ultimă întâlnire, secretarul american al apărării Lloyd Austin a declarat că Ucraina se află într-un „moment de provocare” din cauza noului atac al Rusiei asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. El s-a angajat să continue să pună în mișcare armele „săptămână de săptămână”.

Rusia a încercat să profite de lipsa de forță de muncă și de armament din Ucraina în timp ce țara devastată de război așteaptă sosirea unei asistențe suplimentare din partea SUA, care a fost amânată luni de zile în Congres. Forțele ucrainene au fost împinse înapoi pe alocuri, în timp ce Rusia a lovit rețeaua sa electrică și zonele civile.

În luna care a trecut de când președintele Joe Biden a semnat pachetul de ajutor extern de 95 de miliarde de dolari, care includea aproximativ 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, SUA au anunțat și au început să trimită aproape 1,7 miliarde de dolari în arme scoase din stocurile Pentagonului.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata