SUA vor trimite muniţii cu uraniu sărăcit Ucrainei, parte a ajutorului de 1 miliard de dolari anunțat de Antony Blinken. Reacția Rusiei

0 51

Pentagonul a anunțat acordarea unui nou pachet de asistență de securitate Ucrainei, în valoare de până la 175 de milioane de dolari, care va include și controversatele muniții cu uraniu sărăcit, ca parte a pachetului de asistență de peste 1 miliard de dolari anunțat de Antony Blinken la Kiev.

Rusia a criticat vehement anunțul, menționând că denotă „lipsă de umanitate”.

Munițiile cu uraniu sărăcit vor fi folosite pentru tancurile Abrams, potrivit Reuters. Agenția de presă a anunțat săptămâna trecută că munițiile ar putea face dintr-un pachet de ajutor militar pentru Ucraina și ar putea ajuta la distrugerea tancurilor rusești.

Ambasada Rusiei la Washington a criticat anunțul SUA, menționând că dovedește o lipsă de umanitate.

Este prima dată când SUA trimite astfel de muniții Ucrainei, după ce în prima parte a anului Marea Britanie a luat o astfel de decizie.

Cartușele cu uraniu sunt controversate din cauza posibilelor efecte pe care le-ar avea asupra sănătății populației din zonele unde sunt utilizate, inclusiv prin apariția unor boli precum cancerul, chiar dacă nu există dovezi clare privind această legătură, subliniază Agenția France Presse (AFP).

Pachetul de sprijin militar de 175 de milioane de dolari va include și sisteme antiblindare, sisteme tactice de navigație aeriană și muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), mai scrie Reuters.

Folosirea munițiilor cu uraniu sărăcit a fost dezbătută intens, oponenți precum Coaliția internațională pentru interzicerea armelor cu uraniu spunând că există riscuri periculoase pentru sănătate.

Asta din cauza ingerării sau inhalării prafului de uraniu sărăcit, inclusiv a cancerului și a malformațiilor congenitale, mai notează agenția de presă.

SUA a mai anunțat anterior că va trimite muniții cu dispersie în Ucraina, alte arme controversate care stârnesc îngrijorări cu privire la pericolele pentru civili.

Rusia a utilizat la rândul ei în Ucraina arme cu dispersie, diferența fiind că Ucraina le folosește pentru apărarea sa, a spus pe această temă secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Pachet de asistență de peste 1 miliard de dolari pentru Ucraina

Ajutorul militar de 175 de milioane de dolari care va include și controversatele muniții este inclus în pachetul de asistență militară și civilă de peste 1 miliard de dolari anunțat de secretarul de stat Antony Blinken miercuri la Kiev.

Pachetul de sprijin anunțat de oficialul american va ajuta la progresul contraofensivei, a subliniat el.

„Progresele în ceea ce privește contraofensiva în curs s-au accelerat în ultimele săptămâni și acest nou ajutor îi va da un nou impuls”, a spus Blinken.

Simultan cu prezența lui Antony Blinken la Kiev, armata rusă a lansat unul din cele mai puternice atacuri din ultima perioadă, în orașul Kostiantinivka din regiunea est-ucraineană Donețk, unde cel puțin 17 oameni și-au pierdut miercuri viața în urma unui atac cu rachete.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata