Summit cu Putin și legea anti-LGBTQ din Ungaria pe agenda reuniunii liderilor europeni

0 6

Liderii Uniunii Europene vor discuta despre o nouă strategie de gestionare a relațiilor cu Rusia și despre controversata lege anti-LGBTQ, adoptată recent de Parlamentul de la Budapesta la summit-ul de două zile care începe joi, 24 iunie, la Bruxelles.

Liderii UE vor discuta dacă să organizeze totuși o reuniune la vârf cu președintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt „spiralei negative” în care au întrat relațiile UE cu Rusia. Întîlnirea ar urma recentului summit Biden – Putin de la Geneva, de săptămâna trecută.

Reprezentanții Franței și Germaniei au prezentat o propunere de ultim moment pentru organizarea unui summit cu Putin.

Summit-urile UE – Rusia au fost suspendate în 2014, după ce Rusia a anexat abuziv peninsula ucraineană Crimeea.

Unii diplomați ai UE au avertizat însă că ar trebui să existe o îmbunătățire a relațiilor înainte de orice summit cu liderul rus, iar numeroase națiuni ale UE – în special în Europa de Est – sunt îngrijorate de o „resetare” a relațiilor cu Kremlinul.

Tensiunile dintre UE și Rusia sunt alimentate de o serie de situații conflictuale, de la Ucraina și Belarus, la cazul opozantului rus Alexei Navalnîi, respectarea drepturilor omului și a libertății de expresie.

De asemenea, se acuză reciproc că se amestecă în alegeri, răspândesc dezinformarea și amenință securitatea și stabilitatea în Europa de Est.

Se așteaptă ca în timpul summit-ului să fie publicate detalii și despre noile sancțiuni economice împotriva Belarusului, impuse pentru deturnarea unui zbor comercial Ryanair către Minsk pe 23 mai și reținerea unui jurnalist disident și a iubitei acestuia, care se aflau la bord.

Sursa: europa libera

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata