Summit UE-NATO: Turcia și Rusia, printre amenițările securitare

0 152

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc summitul UE de două zile, după ce luna trecută a avut loc un altul, destinat in bună parte tot chestiunii „paşapoartelor de vaccinare”, iar peste exact o lună, pe 25-26 martie, liderii se vor reuni din nou, pentru summitul de primăvară, de astă dată în persoană,  la Bruxelles. Pe ordinea de zi se aflau strategia de vaccinarelimitarea mutațiilor virale, restricțiile de călătorie și introducerea unui certificat de vaccinare.

Vineri, în a doua zi a summitului, au fost discutate și principalele amenințări cu care se confruntă Europa dincolo de Covid. S-a discutat de fapt despre apărarea Europei si chestiunile strategice. Reuniunea video s-a deschis printr-o discuție cu secretarul-general NATO Jens Stoltenberg. Deschiderea discuțiilor despre securitate de către secretarul-general NATO a fost importantă. 21 dintre cele 30 de țări ale NATO sunt si membre in UE.

 „Haideți să nu lăsăm această criză sanitară să se transforme într-o criză de securitate. Ideea este că la acest capitol există amenințări la fel de importante: China, Rusia, terorismul. Apoi, politica migrației”, a menționat Stoltenberg

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a căutat să promoveze principiul de „Autonomie strategică europeană”, principiu sprijinit si de Emmanuel Macron printre alții. Aici, Polonia si țările baltice s-au arătat împotrivă. Aceste țări consideră, mai ales privind la ce se întâmplă la vecini, în Ucraina, că orice mișcare în direcția unui dispozitiv de securitate european ar slăbi de fapt NATO și influența SUA.

Chiar și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a amintit că UE are la rândul său misiuni proprii de menținere a păcii care nu depind de NATO precum și o politică de securitate comună: PESCO. UE investește de altfel mult în tehnologie militară.

S-a discutat și despre migrație. Cum a comentat un expert în securitate europeană, Gilles Merritt, UE are nevoie de o unealtă solidă aici, dar singura unealtă disponibilă se află în mâinile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Tocmai ajungând aici, la aceste subiecte mari de securitate care sunt Turcia și Rusia, acestea au fost lăsate pentru reuniunea viitoare, care se va desfășura față în față, pe 25-26 martie la Bruxelles.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata