Sute de civili polonezi se antrenează cu armata, pe fondul războiului din Ucraina şi al tensiunilor cu Belarus

0 39

La o bază militară poloneză situată la sud-vest de Varşovia, 200 de civili învaţă să tragă cu arme de foc, să lanseze grenade şi se familiarizează cu diverse tactici militare.

Acest sezon de antrenament la Tomaszów Mazowiecki se numără printre cele circa 20 de proiecte propuse de armata poloneză civililor, într-un moment în care războiul face ravagii în Ucraina vecină, iar tensiunile se amplifică şi la frontiera cu Republica Belarus, scrie Agerpres.

„Am doi copii, aş vrea să învăţ bazele supravieţuirii şi ce trebuie făcut într-o situaţie periculoasă”, a declarat Monika Ludwiczack, o secretară de şcoală în vârstă de 41 de ani. „Poate că într-o zi va trebui să-mi apăr propriii copii”, a adăugat ea.

La fel ca ea, unii ţin o armă în mâini pentru prima dată în viaţa lor, însă alţii vor să se familiarizeze cu noi arme şi tactici.

„Nu ştiu în ce direcţie vor evolua lucrurile, însă vrem să fim pregătiţi”, spune Tomasz Sandkowski, un investitor de 54 de ani, care făcuse în trecut stagiul militar. „Ultimii doi ani au întărit această nevoie”, a adăugat el, evocând războiul din Ucraina.

Polonia, important susţinător al Kievului, se confruntă la rândul său cu probleme de securitate de-a lungul frontierei sale estice cu Republica Belarus, un aliat al Rusiei. Guvernul polonez acuză autorităţile belaruse că îi încurajează pe migranţi să treacă frontiera în UE în cadrul unei forme de „război hibrid”.

În iunie, un soldat polonez a murit înjunghiat în timp ce migranţi încercau să intre în Polonia, în circumstanţe care fac încă obiectul unei anchete.

Armata poloneză organizează sesiuni de formare militară gratuite de opt ore, considerate o ocazie de a suscita interesul unor potenţiali recruţi.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata