Talibanii au celebrat finalizarea retragerii americane din Afganistan cu focuri de armă. Retragerea SUA încheiată oficial!

0 160

SUA au finalizat retragerea din Afganistan, luni noapte, și au pus astfel capăt celui mai îndelungat război al său, într-o ieșire marcată de atentatele teroriste în care au fost uciși peste 180 de afgani și 13 militari americani. Mii de soldați au păzit Aeroportul Internațional din Kabul în ultimele săptămâni, în susținerea misiunilor de evacuare aeriană – a fost cel mai mare efort de evacuare din istorie, spune președintele american Joe Biden.

Frank McKenzie, șeful Comandamentului Central al SUA, a anunțat finalizarea operațiunii și a precizat că ultimele avioane au decolat de pe Aeroportul Internațional din Kabul la puțin timp după miezul nopții.

 

Odată cu finalizarea retragerii americane, Afganistanul „și-a câștigat independența deplină”, a scris un purtător de cuvânt al talibanilor pe Twitter, transmite Euronews.

„Slavă lui Allah. Felicitări din toată inima tuturor conaționalilor”, a adăugat el.
Luptătorii talibani au urmărit dispariția avioanelor americane în înaltul cerului și au tras focuri de armă în aer pentru a celebra momentul.

„Nu pot să îmi exprim fericirea în cuvinte… Cei 20 de ani de sacrificii au funcționat”, a spus Hemad Sherzad, un luptător taliban de la Aeroportul Internațional din Kabul.

Liderii grupului au marcat momentul printr-un tur la aeroport. În Afganistan au rămas mai puțin de 200 de cetățeni americani, „probabil mai aproape de 100”, a precizat Antony Blinken, care spune că Departamentul de Stat al SUA îi va ajuta să plece din țară. Oficialul a lăutat efortul istoric de evacuare și a menționat că prezența americană se va muta către Doha, Qatar.

SUA și aliații au evacuat peste 123.000 de persoane începând cu data de 14 august, potrivit Casei Albe.

Aeroportul din Kabul devenise ultimul bastion american la capătul a 20 de ani de conflict. Ultimele ore au fost de-a dreptul dramatice – în timp ce trupele SUA efectuau ultimele evacuări de persoane și echipamente militare, ISIS Khorasan a mai efectuat cel puțin două atacuri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata