Tancul rusesc care urma să fie expus la Chișinău „nu prea este dorit” în fața Parlamentului, spun organizatorii expoziției

111

Activiștii mișcării „Stop Russian Aggression” spun că nu vor reuși să aducă la Chișinău până pe 24 februarie un tanc rusesc distrus pe câmpul de luptă în Ucraina, deoarece întâmpină dificultăți logistice și birocratice în organizarea expoziției, scrie europa libera.

Grupul de activiști anti-război din R. Moldova a anunțat că va organiza la Chișinău o serie de evenimente dedicate celor 2 ani de la începutul invaziei rusești în Ucraina, cel mai important dintre acestea fiind expunerea unui tanc rusesc ars pe câmpul de luptă, oferit de muzeul de istorie militară din Kiev.

Activiștii au adunat din donații suma necesară pentru transportarea piesei de muzeu, însă companiile de transport cu care au discutat le-au explicat că nu vor putea aduce tancul în Moldova către data de 24 februarie, din cauza blocajelor de la granița cu Polonia. Orientativ, organizatorii expoziției speră să o poată inaugura la mijlocul lunii martie.

Inițial, ei planificau să instaleze tancul în Piața Marii Adunări Naționale, însă Primăria municipiului Chișinău le-a spus că piața din fața Guvernului va fi ocupată de un târg până în luna mai. „O locație alternativă ar fi scuarul din fața Parlamentului”, a spus Europei Libere, acum o lună, unul dintre membrii mișcării „Stop Russian Aggression”, Diana Derevianko.

Potrivit Dianei, activiștii au discutat cu reprezentanții legislativului, care le-ar fi spus că sunt de acord ca tancul să fie expus în scuarul Parlamentului, doar că mai întâi au nevoie de o solicitare oficială.

„Noi am expediat această scrisoare aproape trei săptămâni în urmă, dar nu am primit niciun răspuns până acum. Neoficial, ni s-a dat de înțeles că nu prea este dorit acest tanc în fața Parlamentului”, a povestit Europei Libere activista.

Reprezentanții Parlamentului au confirmat Europei Libere că au primit demersul activiștilor, însă l-au redirecționat, pe 19 februarie dimineața, spre Cancelaria de Stat. Pe de altă parte, Cancelaria ne-a spus că încă nu a primit scrisoarea, de aceea nu a oferit vreun răspuns.

La întrebarea Europei Libere cât de dispusă este fracțiunea majoritară din Parlament să-și dea acordul pentru instalarea unui tanc în fața Parlamentului, reprezentanții Partidului „Acțiune și Solidaritate” au spus că formațiunea „va continua să fie alături de ucraineni și va promova pacea și simbolurile cu care aceasta este asociată”.

Chiar dacă nu vor reuși să inaugureze expoziția pe 24 februarie, așa cum și-au propus, activiștii spun că „tancul va ajunge oricum în Moldova”. Ei au primit permisiunea să-l instaleze într-o „locație de rezervă” – lângă muzeul tehnicii militare din Chișinău.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și