Tensiuni între Rusia și Finlanda pe tema migranților fără acte

0 92

Ministerul rus de Externe a înaintat luni un protest oficial împotriva deciziei Finlandei de a închide câteva puncte de trecere a graniței cu Rusia, spunând că ar „afecta negativ” zeci de mii de oameni din ambele țări. Helsinki spune că se apără de o campanie de migrație încurajată de ruși.

Finlanda a închis sâmbătă patru din cele nouă puncte de trecere a lungii frontiere terestre cu Rusia, în încercarea de a opri un aflux de solicitanți de azil, instigat de Moscova. Autoritățile de la Helsinki spun că astfel rușii s-ar răzbuna pentru decizia Finlandei de a adera la NATO. Rusia neagă că ar fi trimis migranții peste graniță și acuză la rândul ei Finlanda de politici anti-rusești. Într-o declarație, ministerul rus de Externe califică decizia Finlandei drept „pripită” și atrage atenția că ar încălca drepturile și interesele a zeci de mii de oameni de ambele părți ale graniței comune.

Relațiile dintre Finlanda și Rusia s-au deteriorat mult de când Moscova a invadat neprovocată Ucraina vecină, în februarie anul trecut. Pe fundalul războiului din Ucraina, în aprilie, Finlanda a renunțat la decenii de neutralitate și s-a alăturat Alianței Nord-Atlantice. Moscova a reacționat, avertizând că va lua „contramăsuri”.

Un conflict similar a avut loc în 2021 între câteva țări occidentale și Belarus, aliat apropiat al Moscovei. Atunci, regimul de la Minsk al președintelui Lukașenko a fost acuzat că a încurajat activ zeci de mii de migranți fără acte să treacă granița din Belarus în Polonia și Lituania, ca represalii pentru sancțiunile Uniunii Europene.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata