Texte retrase, declarații interzise și persoane indezirabile – Experiența unui ziarist moldovean la radio Sputnik Moldova

0 151

Reprezentanța Sputnik.md a manipulat cu opinia publică din primul moment în care a venit în Republica Moldova. Evenimente selective, omisiuni ale unor subiecte importante din țară, dar și crearea unei imagini favorabile pentru unii politicieni. Și dacă aceste observații pot fi deduse în urma unei monitorizări  a instituției, recent acest lucru a fost confirmat și de către un fost angajat. Ziaristul Valeriu Reniță a activat la radio Sputnik aproximativ șase luni, timp în care mai multe texte, dar și emisiuni i-au fost retrase.

„La Sputnik moderam emisiunea Expertiza și scriam articole pentru site, dar am scris doar două-trei luni, pentru că ei au început să-mi retragă textele și să refuze să difuzeze unele emisiuni înregistrate. Au fost câteva astfel de cazuri, iar asta înseamnă umilință pe plan profesional. Mai mult decât atât, nici nu mi se explica în ce criterii nu s-au încadrat. Eu ca prostul întrebam de fiece dată, însă clar că nu mi se răspundea”, a declarat Reniță.

Jurnalistul a afirmat în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TVC21 că pe parcursul celor șase luni, i-a fost interzisă publicarea a aproximativ șase materiale analitice și difuzarea mai multor emisiuni radio. Astfel, acesta este unul dintre motivele de bază pentru care a plecat din redacție.

Reniță a relatat că un caz foarte elocvent a avut loc recent când, în cadrul unei emisiuni, a cerut opinia mai multor experți cu privire la creditul rusesc de 200 de milioane de dolari. Printre interlocutorii săi a fost și un jurnalist specializat în domeniul economic, care a declarat că unele prevederi ale contractului necesită a fi revizuite. Anume din cauza acestei opinii, emisiunea a fost interzisă difuzării, scrie Deschide.md citându-l pe Reniță.

„Cineva asculta emisiunea mea și acest dușman ascuns al lor a fost depistat. Ulterior mi-au spus că din cauza acelor declarații nu putem publica emisiunea. Este adevărat că atunci am primit o explicație, dar am întrebat ce atât de grav a spus jurnalistul. El a declarat că punctul 7.2 trebuie revăzut de specialiști”, și-a amintit Reniță.

Valeriu Reniță a fost radioreporter pentru Republica Moldova la Radio „Svoboda” (Liberty) și BBC între 1991-1993, iar în anul 1992, în timpul conflictului de pe Nistru, a fost reporter de război pentru Radio Svoboda. Între 2004-2009 a fost director general al Agentiei Informaționale de Stat «Moldpres».

Referitor la Agenția de presă Sputnik, pe canalul telegram “Mamaliga i Tokana”, ai cărui autori sunt anonimi, a fost publicat la sfârșitul anului trecut un articol în care se menționează că Sputnik nu are un concept și o înțelegere clară a ceea ce ar trebui să fie redacția din Moldova. Mai mult, potrivit sursei citate, redacției de la Chișinău i se caută un rol.

Postul de radio Sputnik Moldova și-a început activitatea în Republica Moldova pe 7 februarie 2015 și este parte a Agenției Internaționale de Presă și Radio Sputnik cu filiale multimedia în zeci de țări ale lumii. Sputnik dispune de site-uri în peste 32 de limbi, emisie radio digitală și analogică, aplicații mobile și conturi pe rețelele de socializare. Radio Sputnik emite în peste 90 de orașe ale lumii pe frecvențe, precum și prin aplicațiile mobile și pe internet.

Activele agenției Sputnik Moldova includ portalul de știri în limbile “moldovenească” și rusă, proiectul special „Moldova — România” în limba română, surse radio și un centru de presă multimedia.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata