The New York Times: Biden încearcă să-l descurajeze pe Putin de la invazia pe scară largă a Ucrainei

0 64

Oficialii americani încă nu cunosc și nu știu cum ar putea pedepsi noua agresiune rusă. La o conferință de presă în urmă cu câteva zile, secretarul de stat Antony J. Blinken a fost întrebat dacă administrația Biden are o „linie roșie” în Ucraina, un punct dincolo de care agresiunea Rusiei asupra țării ar incita un răspuns dramatic american.

„SUA sunt îngrijorate cu privire la activitatea militară neobișnuită a Rusiei la granița cu Ucraina. Nu a fost trasată nicio linie roșie”, a spus el, cu o subestimare notabilă. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a evitat marți o întrebare similară, spunând doar că „orice acțiune escalativă sau agresivă ar fi de mare îngrijorare”.

Oficialii americani evită adesea întrebările despre liniile roșii, care, atunci când sunt depășite, le pot afecta credibilitatea dacă nu acționează. Dar în cazul Rusiei – care a mutat 90.000 de soldați la granița cu Ucraina în moduri despre care oficialii spun că ar putea prezice o invazie – administrația Biden are o poziție vagă, scrie NYTIMES.

Acest lucru a ridicat semne de întrebare cu privire la cât de departe ar fi dispus să meargă președintele Biden într-o confruntare cu președintele Rusiei, Vladimir V. Putin, asupra Ucrainei. Predecesorul democrat al lui Biden, Barack Obama, s-a opus puternic sporirii angajamentului Americii față de Ucraina, deoarece, a spus el, Putin va înainta întotdeauna și mai mult. De altfel, Obama a delegat în mare măsură afacerile Ucrainei către Biden, apoi vicepreședintelui său, care a vizitat țara de mai multe ori, lăudând independența acesteia.

În ciuda investiției sale personale în soarta Ucrainei, totuși, nu este clar cât de mult ar putea fi dispus să riște Biden în numele țării, deoarece se concentrează pe concurența cu China.

Într-o declarație de miercuri în onoarea milioanelor de ucraineni care au murit de foame sub Iosif Stalin, Biden a spus că Statele Unite „reafirmă, de asemenea, angajamentul nostru față de poporul Ucrainei de astăzi și sprijinul nostru neclintit pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Citește articolul integral AICI

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata