The Washington Post: Rusia caută aliați care să submineze Occidentul

0 41

Documentele Kremlinului și interviurile cu oficiali și lideri de afaceri ruși sugerează că Rusia este din ce în ce mai încrezătoare că aprofundarea legăturilor economice și diplomatice cu China și țările din Sudul Global îi va permite să provoace sistemul financiar internațional dominat de Statele Unite și să „submineze Vestul,” scrie The Washington Post.

Publicația notează că succesul Rusiei în descurajarea contraofensivei ucrainene, susținută de Occident, a dus la un impas politic la Washington și Bruxelles în ceea ce privește continuarea finanțării Kievului. Potrivit Moscovei, sprijinul Statelor Unite pentru Israel în războiul împotriva Hamas a afectat poziția Washingtonului în multe părți ale lumii. Coincidența evenimentelor a dus la un val de optimism cu privire la poziția globală a Rusiei.

„Documentele interne ale Consiliului de Securitate al Rusiei, obținute de serviciile de informațiile europene, arată că Kremlinul a convocat întâlniri în 2022 și 2023 privind modalitățile de subminare a rolului dolarului ca monedă de rezervă a lumii. Scopul final a fost dezmembrarea sistemului financiar global de după cel de-al Doilea Război Mondial și puterea pe care o deține Washingtonul”, spun jurnaliștii.

Un alt document, scris de un apropiat al președintelui Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, și vehiculat la Kremlin vara trecută, a cerut o cooperare mai strânsă între China și Rusia în domeniile inteligenței artificiale și sistemelor cibernetice.

Beijingul și Moscova vor să creeze un nou sistem financiar și o monedă digitală eurasiatică

În cadrul acestui document, se spunea că Beijingul și Moscova vor crea un nou sistem financiar și o monedă digitală eurasiatică bazată pe sisteme de plată alternative pentru a ocoli dominația Occidentului în tranzacțiile financiare globale.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat că Rusia lucrează pentru a submina dominația SUA în sistemul financiar global, dar a recunoscut că încearcă să creeze alternative, spunând că acțiunile „Occidentului colectiv” subminează încrederea fără niciun ajutor din partea Moscovei.

 

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata