Tihanovskaia, regimul de la Minsk este „înspăimântat” de unitatea belarușilor

0 115

Lidera exilată a opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, spune că aducerea forțată la sol a avionului de pasageri Ryanair luna trecută a fost „o greșeală” a autorităților de la Minsk care a galvanizat Occidentul împotriva lui Alexandr Lukașenko.

Într-un interviu pentru agenția AP publicat pe 23 iunie, Tihanovskaia a mai spus că regimul de la Minsk este „înspăimântat” de răspunsul ferm al Uniunii Europene și Statelor Unite, dar și de unitatea belarușilor care i se opun, așa încât reprezentanții săi au „încetat să mai gândească strategic și gândesc emoțional”.

Criza din Belarus, unde Lukașenoa s-a confruntat cu proteste îndelungate după controversatele alegeri prezidențiale din august 2020, a atins un nou nivel pe 23 mai. Autoritățile de la Minsk au deturnat un avion european aflat în tranzit prin spațiul aerian belarus și l-au adus forțat la sol, arestând un disident aflat la bord, Roman Pratasevici, și pe prietena acestuia.

Ca răspuns, Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie și Canada au impus Belarusului noi sancțiuni, care includ înghețarea activelor și interdicții de viză pentru zeci de oficiali, parlamentari și miniștri din administrația Lukașenko și membri ai familiei sale. De asemenea, miniștrii europeni de externe au convenit asupra unui pachet de sancțiuni economice, care ar ținti sursele de venit ale regimului, care mai trebuie adoptate oficial.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata