TOP 7 decizii cu impact, ale Consiliului Audiovizualui din 2023

0 53

Pe 28 decembrie 2023, Consiliul Audiovizualului (CA) a avut o ultimă ședință din acest an. Membrii au aprobat cu unanimitate de voturi, la solicitarea fondatorilor posturilor RTR Moldova și Bravo TV, retragerea licențelor de emisie ale celor două servicii media de televiziune. Și au sancționat fondatorii posturilor radio „Datina FM” și „Drive FM” pentru întreruperea nemotivată, în mod repetat, a activității timp de 12 luni, cu două amenzi în sumă de 50.000 de lei. Este de menționat, însă, că pe parcursul anului, CA a luat o serie de decizii cu impact asupra domeniului. Realitatea.md va enumera cel puțin șapte dintre acestea.

1. CA a oferit prin concurs 22 de frecvențe radio

Prin această decizie a fost pus capăt concentrării a 16 frecvențe de către Ruskoye Liubimoye Radio. Au fost audiați 18 concurenți care au depus dosare pentru 22 de frecvențe, dintre care 9 și-au propus extinderea ariei de emisie și 10 crearea unor servicii media noi. Au devenit învingătoare următoarele opt servicii media de radiodifuziune sonoră. La acordarea votului, membrii CA au luat în considerare mai multe criterii, precum diversitatea și pluralismul: ponderea programelor locale și a operelor muzicale în limba română, creațiile compozitorilor și interpreților din Republica Moldova, fezabilitatea proiectului editorial și financiar, promovarea culturii naționale și a celei universale.

2. În premieră, CA a aplicat amenzi distribuitorilor din UTA Găgăuzia, pentru că nu protejează spațiul audiovizual național și activează fără act permisiv. Doi distribuitori din UTA Găgăuzia au fost amendați cu 290.000 de lei

Pentru prima dată, distribuitori din UTA Găgăuzia au fost sancționați pentru activitate fără licență din partea CA și nu au protejat spațiul informațional de conținut rusesc ce este interzis prin legeMembrii Consiliului Audiovizualului (CA) au aplicat sancțiuni de 100.000 de lei pentru neprotejarea spațiului audiovizual național distribuitorilor „Oguzsatlink” SRL și „ILK HALK TELEVIZIONU” SRL din UTA Găgăuzia. Aceștia au retransmis programe informative și analitice ale posturilor de televiziune din Federația Rusă și Belarus, cu încălcarea prevederilor art. 17 din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA). Și au votat în unanimitate pentru sancționarea cu 200.000 de lei a acestor distribuitori.

3. Amenzi în sumă de 160.000 de lei pentru 4 distribuitori de servicii de televiziune care nu au protejat spațiul audiovizual național

MOLDTELECOM SA, TV-BOX SRL cu contract de locațiune cu StarNet, ÎM „ORANGE MOLDOVA” SA și ÎM „MOLDCELL” SA care au retransmis postul de televiziune „Союз” ce difuzează știri din Federația Rusă, interzise prin legislație, au fost sancționați de CA cu 4 amenzi în sumă de 160.000 de lei. Distribuitorii nu au asigurat protejarea spațiului audiovizual național şi securitatea informațională.

 

4. CA nu a prelungit licența posturilor TV: Familia, Primul în MoldovaCinema 2 și a postului Orhei TV

Pentru prima dată, CA a invocat concentrarea mediatică și bănuieli rezonabile cu privire la beneficiarul real drept temei de a nu prelungi sau acorda licențe de emisie. La fel, a refuzat să acorde licența pentru Familia, de două ori, pe lângă refuzul de prelungire, și pentru Like TV, solicitat de Natalia Poliacova, administratoare ITV la care s-a transferat Primul în Moldova.

 

5. Amenzi de 437.000 de lei pentru PRIME, Publika TV, CANAL 2, CANAL 3, CANAL 5, MEGA TV și Familia

În premieră, holdingul fostului lider al PDM, fugarul Vladimir Plahotniuc, a fost amendat pentru lipsă de programe locale și a reflectării alegerilor. Consiliului Audiovizualului a aplicat peste 20 de sancțiuni în sumă totală de 437.000 de lei posturilor PRIME, Publika TV, CANAL 2, CANAL 3, CANAL 5, MEGA TV și Familia pentru nerespectarea prevederile privind programele locale. Posturile Publika TV, CANAL 2, CANAL 3, CANAL 5, MEGA TV și Familia au avut 0% de producție proprie în primă difuzare, în perioada supusă controlului.

 

6. Cel puțin două decizii au fost luate de CA prin care s-a condamnat linșajul mediatic

TV-Găgăuzia a fost sancționată cu două avertizări publice, pentru că a admis declarații ofensatoare, discriminatorii și atac la persoană față de jurnalistul Mihail Sirkeli. Aceeași TV-Găgăuzia a admis atac la persoană și discriminare față de jurnalistul Mihail Sirkeli în programul „Специальный репортаж”, fiind amendată cu 11.000 lei.

 

7. TV BOX SRL a fost amendat cu 15.000 de lei pentru transmisiunea serviciului media audiovizual „Moldova Europeană” fără licență de emisie

Consiliul Audiovizualului a sancționat distribuitorul TV BOX SRL cu 15.000 de lei pentru transmisiunea serviciului media „Moldova Europeană” fără licență de emisie. Pe 18 octombrie 2023, în grila de programe a distribuitorului, prin rețelele StarNet, a fost atestată difuzarea unui serviciu de televiziune cu denumirea „Moldova Europeană”. Potrivit prevederilor Codului serviciilor media audiovizuale, furnizarea serviciului media audiovizual se realizează în baza licenței de emisie, eliberate de CA, iar pentru postul „Moldova Europeană” licență de emisie nu a fost acordată.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata