Torturi şi crime de război: Un ”călău” separatist a fost arestat în Ucraina

0 116

Ucraina a anunţat arestarea unui fost şef al unei închisori ilegale, supranumit de presă ”călăul”, după ce acesta a condus ani la rând torturi la Doneţk, una dintre capitalele separatiştilor pro-ruşi din estul ţării.

Denis Kulikovski, în vârstă de 37 de ani şi vizat de un mandat de căutare la nivel naţional, a fost arestat marţi la Kiev. El ”a organizat asasinate şi torturi ale unor cetăţeni deţinuţi ilegal (de către separatişti) şi a participat personal la acestea”, menţionează într-un comunicat serviciul de securitate ucrainean.

Patru capete de acuzare au fost formulate împotriva sa, şi anume ”încălcarea legilor şi cutumelor războiului”, ”trafic de persoane”, ”crearea de grupări armate ilegale” şi ”crearea de grupări teroriste”, termen folosit de Kiev pentru separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. El riscă până la 15 ani de închisoare.

Conform presei, Denis Kulikovski a condus între anii 2015 şi 2018 faimoasa închisoare ilegală ”Izoliaţiia” (izolare) amenajată de separatişti într-un centru de artă la o uzină dezafectată din Doneţk, unde ar fi fost deţinute sute, probabil chiar mii de persoane.

În luna iulie ONU s-a declarat serios preocupată de ”tortura şi relele tratamente documentate în centrul ”Izoliaţiia” de la Doneţk, precum şi din alte locuri de detenţie de pe teritoriul controlat” de separatişti, la fel şi de violurile care continuă ”zilnic şi sunt comise în mod sistematic”.

Detalii, AICI

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata