Transnistria vinde tot mai mult pe malul drept al Nistrului și – tot mai puțin în Rusia

89

Mai mult de jumătate din produsele vândute de regiunea transnistreană în primele 10 luni ale anului curent au ajuns pe malul drept al Nistrului, arată date proaspete ale autorităților de la Tiraspol. Cota a crescut în ultimii ani, dar experții ezită să spună dacă tendința se poate menține, a scris europa libera. 

Datele noi publicate de comitetului vamal al guvernului nerecunoscut de la Tiraspol arată că producătorii din regiune au vândut pe malul drept al Nistrului mărfuri de 315 milioane de dolari, din ianuarie până în octombrie 2023.

Autoritățile de la Tiraspol nu precizează tipul de mărfuri. Tradițional, malul drept al Nistrului cumpăra din regiunea transnistreană energie electrică, iar printre alte mărfuri mai cunoscute se numără băuturile alcoolice tari.

În ultimii patru ani, din 2019 până în prezent, vânzările de produse de la Tiraspol la Chișinău au crescut cu peste 14% sau 70 milioane de dolari.

Dar creșterea a avut loc pe fundalul pandemiei de COVID-19 urmată de invadarea Ucrainei de către Rusia, ambele evenimente perturbând dramatic rutele de export tradiționale în toată lumea.

Economistul Veaceslav Ioniță, fost deputat și președinte al Comisiei parlamentare pentru economie, spune că aceste creșteri pot fi explicate printr-un factor de „conjunctură”: malul drept face achiziții masive de curent electric din regiunea transnistreană.

„Dacă scoatem energia electrică din structura vânzărilor, dacă începem să o procurăm din altă parte, atunci regiunea va avea mari probleme, nu prea are ce vinde”, a spus Ioniță.

El mai explică sporirea vânzărilor de mărfuri transnistrene pe malul drept al Nistrului prin faptul că acestea pot fi exportate cu greu: deseori nu îndeplinesc standardele pentru piața UE, iar războiul din Ucraina împiedică vânzările în est.

Vânzări transnistrene în UE versus Rusia

După malul drept al Nistrului, regiunea transnistreană vinde cele mai multe mărfuri în Uniunea Europeană – 32% din totalul vânzărilor în primele 10 luni ale anului curent, în timp ce cota de vânzări pe piața rusă este în scădere constantă.

Întreprinderile transnistrene pot efectua exporturi datorită unui aranjament prin care sunt înregistrate la Chișinău ca agenți economici moldoveni, deși nu plătesc taxe sau impozite în bugetul Republicii Moldova.

Până în luna octombrie, în UE au ajuns mărfuri transnistrene în valoare de 190 de milioane de dolari, potrivit autorităților de la Tiraspol. Aproape două treimi din aceste vânzări (în valoare 110 milioane) au loc în România și alte 15% – în Polonia.

Barele de oțel ale Uzinei Metalurgice de la Rîbnița au format tradițional cota cea mai mare a vânzărilor transnistrene în UE.

Vânzările de mărfuri transnistrene pe piața rusă au continuat să scadă în 2023, ajungând în 10 luni ale anului curent la 42 milioane de dolari (7% din totalul exporturilor din regiunea transnistreană). Cota „exporturilor” transnistrene pe piața rusă era de 13% în 2019 și aproape s-a înjumătățit în ultimii patru ani.

Veaceslav Ioniță spune că vânzările transnistrene pe piața rusă sunt compuse în principal din produse agricole și mărfuri de larg consum, dar calitatea datelor despre aceste schimburi este incertă. „Dacă în cazul României și R. Moldova avem date alternative, în cazul Federației Ruse e greu de spus ce exportă (…), dar în ultimii ani exporturile pe piața rusă scad din cauza problemelor logistice”, spune economistul.

Dependența de gazele rusești se menține, dar până când?

Dar regiunea transnistreană rămâne totalmente dependentă de livrările de gaze din Federația Rusă: a importat în 2023 „produse combustibile și energetice” (gaze) rusești în valoare de 1,2 miliarde de dolari, potrivit datelor publicate de autoritățile vamale ale regiunii.

Cea mai mare parte a gazelor primite de regiunea transnistreană de la concernul rus de stat „Gazprom” sunt folosite la producția de energie electrică la centrala de la Cuciurgan (MGRES) aflată în proprietatea altei firme rusești, RAO UES, și controlată la modul practic de autoritățile de la Tiraspol.

Energia electrică este vândută în principal malului drept al Nistrului, care cumpără de la centrala de la Cuciurgan majoritatea energiei electrice de care are nevoie (în noiembrie 2023 – 90% din necesarul de consum).

Autoritățile de la Chișinău au semnat recent cu Centrala de la Cuciurgan un nou contract de livrare a energiei electrice pentru un an înainte.

Ucraina a spus că nu va mai permite tranzitul de gaze rusești pe teritoriul său după decembrie 2024. Dacă decizia este pusă în aplicare, autoritățile de la Chișinău și Tiraspol și eventual Kiev vor trebuie să găsească alte căi de furnizare de gaze în stânga Nistrului.

sursa: europa libera

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și