Ucraina a făcut un salt în privința războiului electronic după ce a deviat în premieră rachete rusești

0 99

Ucraina a atins un moment de cotitură în ceea ce privește capacitățile sale de război electronic după ce a dezactivat 20 de rachete rusești, au apreciat experții Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), citați de Business Insider.

Oficialii militari ucraineni au declarat că au doborât rachetele folosind „contramăsuri active prin mijoacele războiului electronic”. Forțele ucrainene au dejucat în premieră un număr atât de mare de atacuri cu rachete rusești prin bruierea sistemelor de navigație ale acestora.

Perturbarea rachetelor lansate de Rusia a avut loc în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei sâmbătă dimineața, Rusia lansând 37 de rachete și drone asupra orașelor ucrainene.

Analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului, un grup de reflecție american care monitorizează evoluția conflictului, au apreciat că anunțul armatei ucrainene „ar putea fi un punct de inflexiune în capacitățile ucrainene de război electronic, care în mod normal sunt creditate cu dezactivarea dronelor rusești, dar nu și a sistemelor de rachete”.

Aceștia au menționat comentariile lui Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale ale Ucrainei, potrivit cărora atacurile din 13 ianuarie au fost similare celor din 8 ianuarie, ceea ce înseamnă că Ucraina devine probabil mai bună la recunoașterea tiparelor care se schimbă rapid ale metodele de atac ale Rusiei.

Potrivit evaluării lor, Rusia și Ucraina sunt angajate într-o cursă, Rusia experimentând cu diferite tipuri și combinații de atacuri cu rachete și drone pentru a găsi breșe în apărarea aeriană, iar Ucraina încercând să își îmbunătățească capacitatea de a doborî drone și rachete.

„Campania de atacuri în curs de desfășurare a Rusiei împotriva Ucrainei și adaptările ucrainene pentru a contracara noile pachete de atacuri rusești fac parte dintr-o cursă tactică și tehnologică mai amplă, ofensivă-defensivă, între capacitățile de atac cu rază lungă de acțiune și cele de apărare aeriană”, se arată în raport.

Unitățile de război electronic folosesc semnale care interferează cu sistemele de navigație ale dronelor și rachetelor în încercarea de a le dezactiva sau de a le devia traiectoria.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata