Ucraina a fost „divizată” cu un an înainte de război. Jurnaliştii ruși explică cum a decis Putin să declanșeze invazia

634

Președintele rus Vladimir Putin se pregătea să atace Ucraina la sfârșitul lunii februarie-începutul lunii martie 2021, cu un an înainte de invazie. Cu trei luni înainte de începerea războiului, Kremlinul discuta deja despre cum să împartă Ucraina. Publicația rusă „Verstka” scrie despre acest lucru într-un articol publicat pe 25 aprilie.

Potrivit presei, pregătirile pentru război s-au desfășurat în cel mai strict secret, dar din vara anului 2022, discuțiile despre un posibil război au devenit „un teren comun” în rândul oamenilor apropiați Kremlinului.

Așadar, pe 12 iulie 2022, pe site-ul Kremlinului a fost publicat articolul lui Vladimir Putin „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”. După cum scrie „Verstka”, articolul a fost editat de multe ori, iar una dintre versiuni conținea o amenințare directă cu războiul. Dar în versiunea finală nu a existat nicio amenințare.

Potrivit jurnaliştilor, o sursă apropiată administraţiei preşedintelui rus a spus că în decembrie 2022, cu trei luni înainte de începerea războiului, au discutat deja despre modul în care Ucraina va fi împărţită între marile corporaţii. Se presupunea ca una dintre corporațiile de stat sau private apropiate Kremlinului să fie responsabilă de dezvoltarea fiecărei regiuni.

Trei surse apropiate președintelui rus au confirmat că sancțiunile la adresa canalelor TV

ale nașului lui Putin, Viktor Medvedciuk, au fost „ultima picătură” în decizia lui Putin de a se pregăti pentru așa-zisa „operațiune specială”.

„Când i-a fost luat televiziunea și partidul său a fost paralizat, l-a înfuriat foarte tare pe Putin. Le-a luat ca pe un atac personal”, a spus unul dintre vechii prieteni ai președintelui rus.

În același timp, Putin nu s-a consultat cu nimeni altcineva. Singura persoană care a avut acces permanent la Putin a fost prietenul său, omul de afaceri și bancherul Iuri Kovalciuk.

Două surse confirmă că Kovalciuk a jucat un rol decisiv în decizia președintelui rus de a intra în război. În timpul pandemiei, doar Kovalciuk nu a părăsit reședința lui Putin pentru a evita carantina.

Potrivit publicației, ministrul Apărării Serghei Șoigu „nu s-a certat, ci chiar s-a bucurat” de decizia lui Putin de a începe operațiunea.

„Nu înțelegea starea armatei și era interesat. El credea că Putin știa ceva ce nu știa și chiar credea că se va întâmpla ceva similar cu anexarea Crimeei”, spune unul dintre vechii prieteni ai lui Putin.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și