Ucraina a pus ochii pe 10.000 de colaboratori ai Rusiei, care vor răspunde după eliberarea Crimeei

0 86

Ucraina poate aduce în fața justiției circa 10 mii de colaboratori ai autorităților ruse, după eliberarea Crimeei de sub ocupația rusă. Acest lucru a fost declarat de Reprezentantul Permanent al Președintelui Ucrainei în Republica Autonomă Crimeea, Tamila Tașeva, într-un interviu pentru Newsweek.

„Mulți vor fi trași la răspundere, dar nu vor fi milioane sau chiar sute de mii. Vor fi poate 10.000 de oameni”, a spus ea.

Potrivit lui Tașeva, Ucraina comunică deja cu diverse departamente și cetățeni ucraineni din Crimeea și le spune să părăsească peninsula, dacă este posibil, și să nu coopereze cu ocupanții.

„Dar dacă rămâneți și participați la ocupația ilegală și la crimele de război comise de ruși, veți fi tras la răspundere. Nu va fi un proces ușor”, a spus ea.

Reprezentantul prezidențial a adăugat că se elaborează un cadru legal pentru procesele viitoare, inclusiv pentru lustrarea foștilor funcționari – cetățeni ai Ucrainei care au colaborat cu administrațiile de ocupație.

„Va fi interzis să ocupe funcții guvernamentale sau oficiale cel puțin câțiva ani”, a spus Tașeva despre oficialii ucraineni sub lustrație.

Reprezentanții oficiali ai Ucrainei au afirmat în repetate rânduri că sfârșitul războiului cu Rusia este posibil doar cu eliberarea completă a teritoriilor, inclusiv a Crimeei.

După cum a remarcat președintele Volodimir Zelenski, Ucraina nu poate fi imaginată fără Crimeea, iar victoria este imposibilă fără eliberarea ei.

Zelenski a mai spus că soldații inamici vor începe să dezerteze de îndată ce Forțele Armate ale Ucrainei vor ajunge în primul sat din peninsulă.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata